Ekonomija     | 10.01.2018. 14:02 |

Prvi 'Ćevap fest' 13. januara u Banjoj Luci

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 10. januara (FENA) - Grad Banja Luka u subotu, 13. januara organizuje prvi festival banjalučkog ćevapa.

-'Ćevap fest' je manifestacija posvećena promociji domaćeg, lokalnog, prepoznatljivog proizvoda i brenda – rekao je gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić te istakao da Banja Luka ima potencijal da s onim što je banjalučki ćevap i pričom koja se oko njega može razviti, napravi jednu manifestaciju, koja će biti tradicionalna i koja će privlačiti i domaće i strane posjetioce.

Za učešće na ovoj gastronomskoj manifestaciji za sada je prijavljenih šest roštiljnica, koje će ćevape prodavati po “popularnim” cijenama.

Gosti koji dolaze u Banju Luku, u principu, znaju za banjalučki ćevap i to je jedna od prepoznatljivih odrednica ovog grada, a kako je rekao Radojičić, željelo se od te priče napraviti i nešto više.

-Tako je paralelno s ovom manifestacijom, Grad Banja Luka pokrenuo i zaštitu geografskog porijekla, odnosno, mi ćemo biti nosioci inicijative koja ima formalni put prema institucijama u BiH koji su za to ovlašteni da se zaštiti geografsko porijeklo i naziv banjalučkog ćevapa - naveo je Radojičić, koji je pozvao sve sugrađane i goste da u subotu posjete "Ćevap fest“.

Zvanični promoter banjalučkog ćevapa i osoba koja se nalazi na logu ove manifestacije, Nebojša Kuštrinović istakao je da je grad na Vrbasu poznat po svom "banjalučkom ćevapu“.

-Proteklih dana Banja Luka je bila puna turista, i sigurno je da su svi probali banjalučki ćevap. Slobodno možemo reći, da onaj ko nije probao banjalučki ćevap nije ni bio u našoj Banjoj Luci – rekao je Kuštrinović.

Kazao je da banjalučki ćevap u odnosu na druge nije poseban samo po tome jer se pravi u "pločicama“, već i po lepinji, koja se priprema u specijalnim krušnim pećima, s temperaturom većom od 400 stepeni Celzijusa.

-Tijesto je mekano i prije pečenja se uvalja u mekinje i kao takav dolazi na naše trpeze. Uz to, banjalučki ćevap najukusniji je kada se jede rukama – ispričao je ovaj banjalučki meteorolog.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Šest sindikalnih organizacija danas izlazi na ulice Banje Luke, traže veće plate

Salkić: Trenutna situacija zahtijeva konsolidaciju probosanskih snaga

Kuća ljudskih prava u Banjoj Luci: Usvojene izmjene još jedan korak ka autokratiji i diktaturi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo