Kultura     | 10.01.2018. 20:10 |

Putujuća likovna izložba iz Japana "Zimski vrt..." otvorena u Sarajevu

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 10. januara (FENA) - Putujuća izložba „Zimski vrt: Istraživanje imaginacije iza pokreta micropop u savremenoj japanskoj umjetnosti“ otvorena je večeras u Sarajevu u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Direktor galerije Strajo Krsmanović izrazio je zadovoljstvo što nova izlagačka sezona počinje upravo tim događajem kao izuzetnom prilikom da se bosanskohercegovačka publika upozna s likovnom umjetnošću iz daleke zemlje Japana koja „uopće nije daleko“ gledajući po suradnji s Bosnom i Hercegovinom.

Krsmanović napominje da su izloženi eksponati 14 japanskih umjetnika mlađe i srednje generacije, rađeni u raznim likovnim tehnikama.

Japanski ambasador u BiH Kazuya Ogawa naglašava da je ovo multimedijalna izložba radova u ulju, akrilu, crteža, skulptura i videouradaka. Njen naziv, osim osnovnog značenja, ima i pojam 'staklenika' koji, iako neprirodna sredina, vrvi iznutra raznovrsnim oblicima života, počev od onih iz mikrosvijeta.

Japanska ambasada u BiH nastoji prirediti godišnje bar jedan ili dva veća kulturna događaja, naglašava ambasador i za januar 2018. najavljue još i koncert izvođača muzike na tradicionalnim japanskim instrumentima, a za jesen, izložbu ručnih radova iz Japana.

Ambasador Ogawa također ističe da je cilj večeras otvorene putujuće izložbe likovnih radova da promovira japansku kulturu u BiH, ali i razumijevanje između dviju kultura.

Kritičarka umjetnosti Midori Matsui je zapisala da izložba “Zimski vrt” istražuje značajne tendencije savjeremene japanske umjetnosti kroz djela umjetnika rođenih u periodu između šeszdesetih i ranih osamdesetih godina proteklog stoljeća, koji su aktivno stvarali od 1990. do 2010. godine.

“Micropop”, riječ koju je uvela Matsui, podrazumijeva sljedeće metode: 1) sakupljanje raznih fragmenata informacija do kojih se došlo kroz lična iskustva neovisno od dominantnih kulturnih diskursa, kako bi se formirala jedinstvena estetika ili način ponašanja te 2) ponovno korištenje već postojećih, prostih, svakodnevnih predmeta, zastarjelih modnih stilova ili anonimnih mjesta na razigran način koji odstupa od njihovih upotrebnih i društvenih funkcija i pretpostavki, kako bi se kreirale situacije ili nove igre u kojima učesnici mogu pronaći nove načine za međusobnu komunikaciju ili značajno djelovanje.

Nakon što je obišla mnoge zemlje, izložba će u Bosni i Hercegovini, u Umjetničkoj galeriji, biti otvorena do 24. januara.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo