Kultura

Općina Novo Sarajevo - Izložba na otvorenom o austrougarskom periodu

Saopćenje

SARAJEVO, 11. januara (FENA) - Izložbu o austrougarskom periodu pod nazivom "Sarajevo 1878-1918.“, priredit će Muzej Sarajeva na otvorenom u okviru Ledene čarolije Općine Novo Sarajevo. Izložba će trajati od 11. do 13. januara, od 11.00 do 14.00 sati.

Na panoima će biti prikazan period od 40 godina austrougarske uprave u Bosni i Hercegovini i Sarajevu.

Austrougarska je tokom njene vlasti na poseban način oblikovala i višestruko dala pečat svakodnevnom životu i historiji. Sarajevo je ubrzo od šehera postalo evropski grad, temeljno mijenjajući arhitektonski, privredni, društveno-politički i kulturni izgled. Najbolji pokazatelj toga su brojni stambeno-komunalni objekti, industrijski pogoni, zdravstvene, kulturne i vjerske institucije. Početak kraja ovog historijskog perioda je atentat na nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju te početak Prvog svjetskog rata koji je trajao od 1914. do 1918. godine.

Svi posjetioci Ledene čarolije Općine Novo Sarajevo imat će priliku da saznaju više o periodu koji je na poseban način obilježio historiju grada Sarajeva, najavljeno je iz ove općine.          

(FENA) J.Č.