Bosna i Hercegovina     | 11.01.2018. 13:12 |

Predstavljen projekt uzgoja povrća na balkonima (VIDEO)

FENA Hazim Aljović

SARAJEVO, 11. januara (FENA) - Članovima Centra za zdravo starenje Novo Sarajevo danas je prezentiran projekt proizvodnje povrća na balkonima, u okviru projekta koji finansira Turska razvojna agencija (TIKA).

Smatraju da ovaj projekt može pomoći socijalno ugroženim domaćinstvima, penzionerima, nezaposlenim građanima te invalidima i osobama s poteškoćama u razvoju.

Zainteresiranim za korištenje ovog projekta bit će dodijeljen vertikalni sistem za uzgoj.

Profesorica sa sarajevskog poljoprivrednog fakulteta Lutvija Karić, koja je implementator TIKA-inog projekta, kaže da je ''urbano vrtlarstvo'' ideja koju u svijetu odavno realiziraju, ali da je BiH do sada kasnila za tom praksom.

- Vertikalni sistemi se mogu montirati na površinu oko dva metra. U stotinjak saksija korisnici mogu uzgajati, između ostalog, začinsko bilje i salate te brojne druge kulture - istakla je Karić.

U prvoj grupi će pomoći 50-ak osoba, a nakon toga još 450 iz Sarajeva i Mostara, koji će dobiti opremu i stručnu podršku.

- Želimo da korisnici uzgajaju svježu hranu i da znaju šta jedu - rekla je Karić te dodala da je TIKA investitor cjelokupnog projekta, koja je platila bh. preduzećima izradu vertikalnog sistema za uzgoj.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo smatra kvalitetnim i interesantnim ovaj projekt.

- Pomoći će, pored drugih, osobe treće životne dobi da svoje balkone pretvore u zelene površine gdje će uzgajati zdravo povrće - kazao je Koldžo.

Projekt je u Centru za zdravo starenje predstavljen po preporuci Općine Novo Sarajevo jer smatraju da može biti od koristi i korisnicima ovog centra. 

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1337

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1cIigly3jyR4ljh-vFZsjMc2sj0J4znKY?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Medicinari i pripadnici spasilačkih službi na pokaznoj vježbi spašavanja iz ruševina (VIDEO)

Pripadnicima spasilačkih službi uručeni certifikati nakon sedmodnevne obuke

TIKA - U petak pokazna vježba u okviru obuke potrage i spašavanja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo