Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 11.01.2018. 14:31 |

Podrška premijera TK organizaciji konferencije 'Procesuiranje genocida u BiH'

FENA Saopćenje

TUZLA, 11. januara (FENA) - Premijer Tuzlanskog kantona (TK) Bego Gutić kazao je danas da Vlada ovog kantona u potpunosti podržava sve aktivnosti koje istinu čuvaju od negiranja i zaborava te da TK ima poseban senzibilitet prema Srebrenici i Podrinju u cjelini.

To je izjavio na sastanku s predstavnicima udruženja "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i "Udruženja i svjedoka genocida" povodom održavanja međunarodne konferencije "Procesuiranje genocida u BiH", a kojem je prisustvovao i ministar za boračka pitanja Fahrudin Skopljak.

- Kroz više naših ministarstava, posebno kroz resor boračkih pitanja, njegujemo kulturu sjećanja - rekao je Gutić, dodajući da će Vlada TK u narednom periodu naći način da podrži održavanje ove konferencije, koja će sigurno ostvariti značajan utjecaj.

Cilj konferencije, za koju je planirano da okupi i studente prava iz zemalja okruženja od Makedonije do Slovenije, jeste suočavanje mladih generacija s prošlošću i istinom. Radi se o dvodnevnoj konferenciji koja će biti održana 18. i 19. aprila u Sarajevu, na kojoj će učestvovati i predsjedavajući Žalbenog vijeća u predmetu "Krstić" Theodor Meron te pravnici koji su bili uključeni u ovaj predmet.

U okviru konferencije, između ostalog, predviđeno je i održavanje simulacije suđenja u kojoj će u timovima odbrane i tužilaštva sudjelovati i sami studenti.

Uime organizatora konferencije, današnjem sastanku prisustvovali su zamjenica predsjednice Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" Kada Hotić, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović i njegova saradnica Lea Bajrić, saopćeno je iz Vlade TK. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'