Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Kultura     | 11.01.2018. 13:09 |

Bugarska počasni gost Festivala 'Sarajevska zima' (VIDEO)

FENA

SARAJEVO, 11. januara (FENA) - Budući da je ove godine Bugarska preuzela šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom, ta zemlja bit će počasni gost Festivala "Sarajevska zima", čija je tema ovaj put "Drugo lice svijeta".

- Bugarska tradicija u našoj zemlji je, zajedno s predstavnicima bugarske nacionalne manjine, jednako prisutna iz vremena Austro-Ugarskog carstva, tako da me raduje da je, uime EU, Bugarska počasni gost "Sarajevske zime" - kazao je direktor Festivala Ibrahim Spahić na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu.

Pojasnio je da "prvo lice Sarajeva i Bosne i Herecegovine" zapravo predstavlja bugarsko priznanje nezavisnosti BiH i podsjetio da je Bugarska bila prva zemlja koja je priznala nezavisnost naše zemlje.

Naglasio je da je Bugarska tokom posljednjih 34 godine uvijek bila prisutna u BiH, bilo u kontekstu saradnje s bivšom Jugoslavijom ili u kontekstu bugarskih i bosanskohercegovačkih kulturnih veza te priznanja nezavisnosti BiH.

Kulturne veze BiH sa Bugarskom ocijenio je odličnim, napominjući da ono što na neki način povezuje dvije zemlje jeste ćirilično pismo, ali i buduće sudjelovanje bugarskih umjetnika na "Sarajevskoj zimi". 

Dodao je da će otvaranju "Sarajevske zime" prisustvovati najviši bugarski zvaničnici kojima će ovom prilikom biti dodijeljeno najveće priznanje Festivala i Međunarodnog centra za mir -  "Sloboda", za sve ono što je Bugarska učinila i čini u pogledu odnosa sa BiH, Evropom i svijetom. 

Direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo Marijela Hašimbegović čestitala je Spahiću na, kako je rekla, sjajnom kontinuitetu kojim je održao Festival.

- "Sarajevska zima" je na poseban i dosljedan način sve ove godine okupljala sjajne umjetnike iz cijelog svijeta i pružala mogućnost Sarajevu i BiH da, bar u martu i februaru, budemo centrom ne samo regionalnih, već i svjetskih dešavanja - istakla je.

Naglasila je zadovoljstvo činjenicom da će Narodno pozorište i ove godine otvoriti vrata za ceremoniju otvaranja ovog Festivala te najavila nekoliko projekata koji će u okviru "Sarajevske zime" biti održani na sceni Narodnog pozorišta.

Navela je da se radi o predstavi "Fistik" u režiji Admira Glamočaka, zatim predstavi "Rane" iz Turske, baletnoj predstavi "Oni" iz Srbije te baletnoj predstavi "Derviš i smrt" iz Hrvatske.  

Novinarima se obratila i ambasadorica Republike Bugarske u BiH Avgustina Cvetkova, koja je najavila da će "Sarajevska zima" biti otvorena koncertom Bugarskog gardijskog orkestra, posvećenom bugarskom predsjedavanju Evropskom unijom, pod nazivom "Susret kultura: od Brassa do Džeza".

- Nadam se da će ovaj koncert predstavljati praznik kulture i odličnih odnosa Bugarske i BiH - kazala je ambasadorica.

Napomenula je da se danas u Narodnom pozorištu u Sofiji obilježava početak predsjedavanja Bugarske Vijećem EU, a po njenom mišljenju, na neki način simbolično je to što se danas održava i ova pres-konferencija.

Osim koncerta Bugarskog gardijskog orkestra, Cvetkova je najavila još neke događaje kao što su sedmica filma kada će biti predstavljena tri bugarska ostvarenja te izložbu radova bugarske slikarice Svetle Radulove "Bajka o Bosni i Hercegovini".

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1336

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1SkTA5NxVvPaIRmonnoJErr_Ky935CmEs?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Galić na Drugoj crnomorskoj konferenciji Krimske platforme u Republici Bugarskoj

Bugarska dobila prelaznu vladu, vanredni izbori 9. juna

Bugarska i Rumunija priključile se 'zračnom i morskom' Šengenu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'