Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 11.01.2018. 13:27 |

Žene Srebrenice i danas u Tuzli podsjećaju na žrtve genocida i traže pravdu

FENA

TUZLA, 11. januara (FENA) - Članice Udruženja građana "Žene Srebrenice" i danas su se, kao i svakog 11. u mjesecu, okupile na protestima u Tuzli kako bi mirnom šetnjom podsjetile domaću i svjetsku javnost na stravične zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine, te zatražile istinu, pravdu i kažnjavanje zločinaca.    

Okupljene na Trgu žrtava genocida Srebrenice, s porukom "Istina nama, kazna zločincima“, žene Srebrenice i danas izražavaju nezadovoljstvo procesom ekshumacije i identifikacije žrtava, te hapšenjem i procesuiranjem ratnih zločinaca.

-Više od 20 godina se okupljamo, ista nam je poruka, borimo se za istinu i pravdu, da dođemo do posmrtnih ostataka najmilijih - poručuje predsjednica UG "Žene Srebrenice" Hajra Ćatić i dodaje da mnoge porodice to nisu dočekale.

-Boli nas što je identifikacioni laboratorij preseljen u Holandiju, ako nekoga nađu, moraju se uzorci slati u Holandiju i ko zna koliko će se čekati rezultati. Porodice nije niko pitao za to - ističe ona.

Apelirala je još jednom i na potrebu usvajanja zakon protiv negiranja genocida na nivou države.

Još se traga za 1.300 nestalih tokom genocida u Srebrenici.

Ženama Srebrenice na današnjem mirnom protestu u Tuzli pridružile su se članice Udruženja žena Tuzle, Asocijacija žena iz Srebrenika, Lukavca, kao i građani Tuzle.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Tuzli obilježen 4. april, jedan od najznačajnijih datuma u historiji grada

Vrijedna donacija za Dom zdravlja u Tuzli

Okončan uviđaj u Lipnici, naređena obdukcija

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana