Bosna i Hercegovina     | 11.01.2018. 15:47 |

KCUS - Počeo 'Bazični kurs artroskopije, endoprotetika ramena i kuka'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. januara (FENA) - Klinika za ortopediju i traumatologiju i Institut za NIR Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS), Ortopedska bolnica Valdoltra iz Slovenije, te firma "Mark Medical" d.o.o. Sarajevo organizatori su dvodnevnog "Bazičnog kursa artroskopije, endoprotetika ramena i kuka" koji je danas otvoren u sali Instituta za Naučno - istraživački rad i razvoj KCUS.

Šef Ortopedske bolnice Valdoltra Radoslav Marčan ponosan je na saradnju sa kolegama iz KCUS, a na otvaranju skupa kazao je da se raduje svakom novom dolasku u Sarajevo.

- Po ulasku u vašu ustanovu osjete se pozitivne promjene i lijepa radna atmosfera. Puno je urađeno i raduje me da zajedno idemo ka ostvarenju zajedničkih ciljeva za dobrobit kako pacijenata tako i ljekara. Posebno mi je drago da ova ustanova radi na kontinuiranom usavršavanju svih uposlenika, pogotovo mladih ljekara kojima su iskustva starijih kolega od velikog značaja za dalji rad - kazao je dr. Marčan.

I šef Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS Đemil Omerović izrazio je zadovoljstvo suradnjom sa kolegama iz Slovenije.

- Cilj ovogodišnjeg kursa je da primijenimo i poboljšamo postojeća znanja iz oblasti artroskopije i endoprotetike ramena i kuka, te educiramo mlade kolege. Zahvalan sam menadžmentu KCUS za ukazanu podršku u edukaciji naših uposlenika, kao i kolegama iz Slovenije posebno dr. Marčanu i dr. Trebše - kazao je doc. dr. Omerović.

Generalna direktorica KCUS Sebija Izetbegović kazala je da Klinika za ortopediju i traumatologiju „zaslužuje punu pažnju s obzirom na događaje  koji su se dešavali i o kojima su mediji različito izvještavali“.

- Uprkos tome, mi smo predanim i odgovornim radom dokazali da smo opredijeljeni za bolju zdravstvenu uslugu i jednako uvažavanje svih naših pacijenata - izjavila je prof. dr.Izetbegović.

Izetbegović je istakla da KCUS izuzetno cijeni saradnju s prijateljskom Ortopedskom bolnicom Valdoltra, te najavila njen nastavak i unaprjeđenje.

- Posebno me raduje da će operativne programe raditi kombinovani timovi. Želimo da stručnjaci dolaze u KCUS, da ovdje u našim salama, sa našim materijalom i opremom rade operativne programe da bi svi ljekari bili u prilici da usavršavaju znanja. Edukacija ne pripada samo povlaštenima. Naša obaveza je da educiramo sve uposlenike KCUS, na svim nivoima - naglasila je prof. dr. Izetbegović.

Pres služba KCUS navodi da će u praktičnom dijela kursa biti urađeno osam operativnih zahvata.

- Predviđena je i posjeta ljekara KCUS kolegama iz Slovenije, u cilju unaprjeđenja saradnje. Planirano je uvođenje jedinstvenog registra za sve operirane pacijente. Nažalost, takav registar na Klinici za ortopediju i traumatologiju KCUS nikad nije urađen - navodi se.          

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vešović: BiH na evropskom putu ima pomoć Sjevernoatlantskog saveza

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu započeli praksu u Federalnoj upravi policije

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'