Bosna i Hercegovina     | 11.01.2018. 14:46 |

Lazović: SDP neće glasati za izborni zakon HNS-a

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 11. januara (FENA) - Socijaldemokrtska partija (SDP) Bosne i Hercegovine neće glasati za izborni zakon BiH za kakav se zalaže Hrvatski narodni sabor (HNS), najavio je potpredsjednik SDP-a Miro Lazović.

- Ne prihvatamo nikakve etničke izborne jedinice, moramo se okrenuti evropskim standardima - rekao je, između ostalog, Lazović uoči današnje sjednice Predsjedništva SDP-a. 

Najavio je da će SDP pokrenuti određene zakone čiji je cilj prevazići sporna pitanja koja usložnjavaju političku situaciju u Bosni i Hercegovini te u tom kontekstu naveo i zakon o državnim praznicima.

Povodom toga i drugih političkih problema, teških za rješavanje kao pitanje Izbornog zakona, izrazio je opredjeljenje SDP-a za dijalog unutar relevantnih političkih faktora.

Uoči sjednice Predsjedništva SDP-a koje će se očitovati o određenim aktuelnim pitanjima u BiH, Lazović je ocijenio da politička situacija u zemlji, trenutno 'dosta rovita', ulazi u period dodatne nestabilnosti budući da je 2018. izborna godina i s obzirom na odnose u regionu iz kojeg ima miješanja u unutrašnje stvari BiH.

SDP je spreman biti dio rješenja koja će naći ravnotežu između građanskog i etničkog principa i neće doprinositi usložnjavanju problema, poruka je Mire Lazovića.

Potpredsjednik Glavnog odbora SDP-a Ivan Boban, koji se također obratio novinarima uoči sjednice stranačkog predsjedništva, rekao je da izrada SDP-ovog izbornog programa ulazi u završnu fazu i da će SDP, budući da Bosna i Hercegovina ide u krivom smjeru, predložiti rješenja.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Crna Gora: Katniću i Lazoviću određen pritvor od 72 sata

Ambasada Rusije u BiH - Pozivamo strane u BiH da pokažu mudrost, strpljenje, kompromisni pristup

Ambasada Rusije u BiH - Christian Schmidt nije legitiman visoki predstavnik u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta