Bosna i Hercegovina     | 11.01.2018. 18:20 |

Brkić na sastanku političkih direktora šest država zapadnog Balkana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. januara (FENA) -  Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sudjelovao je na Drugom sastanku političkih direktora šest država zapadnog Balkana (WB6) koji je u četvrtak održan u Skoplju u organizaciji Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS).

Fokus razgovora bio je na aktualnoj situaciji na zapadnom Balkanu, perspektivi članstva u EU, regionalnoj suradnji, Strategiji proširenja EU za zapadni Balkan, Rusiji i Istočnom partnerstvu, energetskim pitanjima, zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici, odnosima s Narodnom Republikom Kinom, Republikom Turskom i situaciji na Bliskom istoku.

Na sastanku je potvrđena snažna podrška europskoj perspektivi država zapadnog Balkana. Europska unija će u dijalogu s državama regije nastaviti naglašavati svoja očekivanja daljnjeg produbljivanja suradnje sa zapadnim Balkanom te pozvala države zapadnog Balkana da nastave ispunjavati obveze na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Naglašeno je da će prva polovica 2018. godine biti važna za regiju, a ključni događaji bit će objava Strategije proširenja za zapadni Balkan u veljači, Izvješća o procesu integriranja za sve države, u travnju, te Samit EU - zapadni Balkan, u Bugarskoj, koja predsjedava Vijećem EU, u maju ove godine.

Naglašena je podrška jačanju regionalne suradnje i razvijanju dobrosusjedskih odnosa.

U svom obraćanju, Brkić istaknuo je da je BiH s državama regije nastavila aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje političkog dijaloga, jačanje suradnje, te osnaživanje regionalne suradnje.

Dobru regionalnu suradnju na političkoj ravni potvrđuje obim razmjena službenih posjeta i susreta na multilateralnim skupovima, čime je postignut daljnji napredak u stvaranju pozitivne političke klime. Bosna i Hercegovina je opredijeljena za daljnje jačanje regionalne suradnje i razvijanje dobrosusjedskih odnosa.

Brkić je iskazao očekivanje da će Strategija proširenja za zapadni Balkan donijeti ohrabrujuće preporuke i stratešku orijentaciju ključnu za jednako održavanje politike proširenja te poticajne mjere za sve države regije.

Napomenuo je da je 2018. izborna godina u BiH, ali i izrazio očekivanje da će ova godina biti uspješna za BiH kada su europske integracije u pitanju.       

Tijekom razgovora o odnosima s Rusijom i Istočnom partnerstvu, zamjenik ministra Brkić naglasio je da BiH ima dobre i stabilne odnose s Ruskom Federacijom koja je ujedno i jedna od članica Vijeća za provedbu mira. Gospodarski odnosi dvije zemlje se kontinuirano razvijaju.

Podsjetio je da je Ruska Federacija sedmi vanjskotrgovinski partner BiH te četvrti najvažniji investitor, te da BiH podržava rješavanje krize u Ukrajini mirnim i diplomatskim putem, poštujući suverenitet i integritet Ukrajine.

Brkić je također podsjetio da je BiH u oblasti zajedničke vanjske i sigurnosne politike u proteklom razdoblju povećala broj izjava koje su usklađene s izjavama EU, te da je BiH opredijeljena za produbljivanje suradnje u oblasti zajedničke vanjske i sigurnosne politike i dat će svoj doprinos jačanju sigurnosti europskog kontinenta, mira, demokracije i vladavine prava, kao partner EU.

Bosna i Hercegovina je privržena ciljevima Zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU iskazanim kroz Globalnu strategiju te će doprinositi njenoj implementaciji, u onom obimu koji joj omogućava njezin status koji joj daje EU i sukladno svojim kapacitetima.

To se posebice odnosi na odredbe i ciljeve Globalne strategije vezane za Energetsku uniju, koja  predstavlja integrirani napor uložen u rad na unutarnjim i vanjskim dimenzijama europske energetske sigurnosti.

Podsjetio je na cilj BiH da se stupnjevito integrira u europsko energetsko tržište sukladno obvezama koje proistječu iz članka 107. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU.

Također je naglasio da je važna značajka svih zemalja zapadnog Balkana visoka razina energetske ovisnosti o uvoznim energentima. Budući da je svaka zemlja zapadnog Balkana neto uvoznik energenata, sigurnost opskrbe energijom i traženje alternativnih pravaca ostaje ključni prioritet za BiH i regiju.

Na unutarnjem planu, zamjenik Brkić je izrazio očekivanje da će Bosna i Hercegovina u narednom razdoblju usvojiti Okvirnu energetsku strategiju za razdoblje do 2035. godine, kao i Zakon o regulatoru, prijenosu i tržištu električne energije kako bi se ispunile obveze iz Trećeg energetskog paketa i izbjegle dodatne sankcije Energetske zajednice.

 U drugom dijelu susreta političkih direktora razmijenjena su mišljenja o situaciji na Bliskom istoku, odnosima s Republikom Turskom i Narodnom Republikom Kinom.

Zamjenik Brkić je naglasio da Bosna i Hercegovina s Republikom Turskom ima vrlo dobre i prijateljske odnose. Turska također igra vrlo aktivnu ulogu u okviru multilateralne suradnje koja se posebice reflektira kroz suradnju s državama zapadnog Balkana.

Kazao je da su odnosi s Kinom primjer prijateljskih i otvorenih odnosa i suradnje. Iskazao zadovoljstvo suradnjom dvije zemlje kroz mehanizam 16+1, kao dobrom podlogom za razvoj gospodarskih odnosa dvije zemlje. Kina ulaže velika financijska sredstva u BiH u energetskom sektoru, posebice u Termoelektranu blok 7 Tuzla, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Brkić: Integracija u EU i unapređenje odnosa s NATO-om prioriteti bh. vanjske politike

Ministar Konaković u Zagrebu razgovarao s predsjednikom BNV-a

Brkić: Za BiH od ogromnog značaja da dobije pozitivnu odluku o pokretanju pristupnih pregovora

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo