Bosna i Hercegovina     | 12.01.2018. 11:22 |

Podignuta optužnica protiv Slađana Tasića za ratni zločin u Višegradu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. januara (FENA) - Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Slađana Tasića, rođenog 1968. godine u Bijeloj, općina Višegrad, državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Optuženi se tereti da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada Vojske RS i policije SJB Višegrad, potpomognute paravojnim formacijama iz Republike Srbije, usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području općine Višegrad, kao pripadnik SJB Višegrad,  svojim radnjama i postupcima aktivno učestvovao u tom napadu.

Prema navodima optužnice, optuženi se tereti da je 16. juna 1992. godine, na području općine Višegrad, zajedno s još nekoliko pripadnika vojske i policije RS, te ranije optuženim Momirom Tasićem, Petrom Tasićem i Mirkom Tasićem, protiv kojih je u toku krivični postupak pred Sudom BiH zbog istog krivičnog djela, učestvovao u prisilnom nestanku šest, žrtava bošnjačke nacionalnosti, muškaraca koje su prethodno lišili slobode, prisilno i pod prijetnjom odvezli u nepoznatom pravcu od kada im se gubi svaki trag, pa se i do danas vode kao nestale osobe.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Türk: Umiranje od gladi u Gazi moglo bi predstavljati ratni zločin

Jedanaestorica oslobođena krivnje za ratni zločin

Podignuta optužnica za krijumčarenje oko 16 hiljada kutija cigareta

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo