Svijet     | 12.01.2018. 11:26 |

Afrička unija "istinski alarmirana" Trumpovom vulgarnom izjavom

FENA Internet

JOHANNESBURG, 12. januara (FENA) - Afrička unija saopćila je u petak da je "istinski alarmirana" izjavom američkog predsjednika Donalda Trumpa u kojoj je koristi vulgarni rječnik kako bi doveo u pitanje da li će SAD prihvatiti još imigranata iz afričkih zemalja i Haitija.

- Uzimajući u obzir istorijsku realnost koliko je Afrikanaca stiglo u Sjedinjene Države kao roblje, ta izjava predstavlja šamar u lice svakom prihvatljivom ponašanju i praksi. To je posebno iznenađujuće kada Sjedinjene Američke Države ostaju globalni primjer kako je migracija stvorila naciju izgrađenu na snažnim vrijednostima različitosti i šansi za sviju - izjavila je glasnogovornica AU Ebba Kalondo za Associated Press.

Dodala je da "mi smatramo da izjave poput ove škode našim zajedničkim vrijednostima različitosti, ljudskih prava i uzajamnog razumijevanja". 

Trump se zapitao zašto bi SAD trebale primiti još imigranata s Haitija i "drugih "prljavih (shithole) zemalja" u Africi umjesto zemalja kao što je Norveška koje odbijaju prihvatiti imigrante. 

Afričke zemlje našle su se u nezavidnom položaju. Kao vodeći primaoci američke pomoći, neke od njih se ustručavaju da kritikuju Trumpa.

U Južnom Sudanu je portparol vlade Ateny Wek Ateny izjavio da "ukoliko on nije konkretnu pomenuo Južni Sudan, mi nemamo šta reći".

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U New Yorku počeo historijski krivični postupak protiv Donalda Trumpa

HŠK Zrinjski: Igrači, treneri i osoblje FK Velež ni u jednom trenutku nisu bili ugroženi

Trump: Zakone o abortusu trebale bi utvrditi savezne američke države

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana