Kultura     | 12.01.2018. 13:46 |

Paul Fierlinger dobitnik Nagrade za životno djelo Animafesta

FENA Agencije

ZAGREB, 12. siječnja (FENA) - Animator, redatelj i producent Paul Fierlinger dobitnik je Nagrade za životno djelo ovogodišnjeg, 28. Svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb, koja će mu se dodijeliti na svečanosti otvorenja, 4. lipnja u kinu Europa.

 Vijeće Animafesta odluku je donijelo jednoglasno, obrazloživši kako je Fierlinger, čija se karijera i život rasprostiru između SAD-a i Europe, prvenstveno Češke gdje je i započeo s umjetničkim istraživanjima, "istinski klasik svjetskog animiranog filma".

 "Inovativan u tehnikama animacije, prihvatio je razvoj računalne tehnologije, ali je veoma sklon naizgled jednostavnim, uvijek efektnim rješenjima. U svojim najzapaženijim radovima često je usmjeren na dokumentarističku i autobiografsku animaciju, povremeno dajući i političke komentare, zbog čega su neki njegovi radovi s uspjehom prikazivani i na festivalima dokumentarnog filma, te je dokazao veliku moć animacije u području nefikcionalnog stvaralaštva", napominje se u obrazloženju.

 "Animiranim filmovima kao što su 'Tako je lijepo imati vuka oko kuće', 'Tada ću prestati', 'Moj pas Tulip', 'Nacrtano po sjećanju', 'Mrtva priroda s animiranim psima' i 'Ja… Jane', nagrađivanima na zagrebačkom i brojnim drugim festivalima animacije, postavio je standarde poetičnosti i uvjerljivosti animiranih svjetova, prožimajući inteligentna zapažanja o ljudima, psima, prirodi i svijetu toplim, prepoznatljivim humorom", ističe se.

 U sklopu ovogodišnjeg Animafesta, koji će se održati od 4. do 9. lipnja u kinu Europa, njegov će se opus predstaviti na retrospektivi i predavanju.

 Svi koji se žele natjecati za prestižne Animafestove nagrade još uvijek mogu prijaviti svoje radove - natječaj je otvoren do 1. veljače, a na njemu mogu sudjelovati svi kratki i dugi animirani filmovi završeni nakon 1. siječnja 2017. godine, putem online obrasca na internetskoj stranici www.animafest.hr, javila je Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

'Bosniaca' - časopis NUBBiH dobitnik nagrade na XXXV Međunarodnom sarajevskom sajmu knjiga

Bošnjak uručila Harisu Memiševiću Državnu nagradu  za znanost

Aluminij Industriji u Zagrebu dodijeljena ESG nagrada

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta