Kultura     | 14.01.2018. 13:57 |

Sutra u galeriji Zvono otvaranje izložbe skulptura kiparice Anese Kadić

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. januara (FENA) - Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono organizira izložbu skulptura kiparice Anese Kadić pod nazivom Poetika topline koja će biti otvorena sutra u galeriji Zvono.

Na izložbi će biti predstavljeni aktovi i leptiri nastali od vune. Djelovanje u neobičnom skulptorskom materijalu motivisano je autoričinom potrebom za povratkom prirodi te identifikacijom ženskog akta s osobinama koje sam materijal podrazumijeva - saopćeno je iz Zvona.

U saopćenju se navodi da oni sugerišu mogućnost ličnih transformacija i transformacija u prostoru koje vode ka neometanoj slobodi. Ove neobične i iznimno vješto urađene skulpture svjedoče o različitim emotivnim stanjima, te nužnosti ljubavi i nade koje prate preobrazbe od čahure u druge oblike.

Anesa Kadić rođena je 1990. godine. Diplomirala je i magistrirala kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Dobitnica je nagrade „Alija Kučukalić“ za najbolju studenticu u školskoj 2011./12. godini.

Iza sebe ima niz samostalnih i kolektivnih izložbi među kojima je samostalna izložba iz ciklusa „Žabe“ u galeriji Roman Petrović  i izložba skulptura iz ciklusa „Poetika oblika u svjetlu mitskog i simboličkog“ u počiteljskom MLAZ-u.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana