Kultura     | 14.01.2018. 18:36 |

Najbolji učenici iz Srebrenice na zimovanju na Zlatiboru

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 14. januara (FENA) - Najbolji učenici Srednjoškolskog centra Srebrenica i Prve osnovne škole danas su otišli na zimovanje na Zlatibor. Već drugu godinu za redom za najbolje učenike zimovanje osigurava načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić, zahvaljujući dobroj saradnji i podršci Milana Stamatovića, predsjednika Skupštine općine Čajetina.

Momčilo Cvijetinović, direktor Srednjoškolskog centra Srebrenica u izjavi za Fenu je rekao da se sa izleta vraćaju 19.januara.

- To je prilika za učenike koji pohađaju školu u Srebrenici da se na neki način odmore od svakodnevnih aktivnosti i uživaju u ljepotama Zlatibora. Očekujem da zimovanje protekne kako je planirano - kazao je Cvijetinović.

S obzirom da je prvo polugodište nedavno završeno, pitali smo direktora Cvijetinovića kakav je uspjeh učenika?

- Uspjeh je uglavnom na prosjeku prošlogodišnjeg u skladu s brojem učenika. Nažalost, veliki je broj izostanaka s nastave, a prisutan je u svim školama, pa i kod nas, te je veoma izražen u našem okruženju. Tako da su rijetki učenici koji nemaju izostanaka. Trend u društvu je takav, i veoma je teško učenike obuzdati. Roditelji treba da se interesuju kuda idu djeca kada napuste porodični dom, nasreću, mali je broj učenika kojima su bitniji kafići nego školske obaveze - istakao je Cvijetinović, naglašavajući da je nephodna minimalna roditeljska saradnja kako bi se stanje poboljšalo kada su u pitanju neopravdani izostanci s nastave.

Rekao je da su pojedina djeca shvatila, ukoliko poštuju školska pravila, bolje prolaze, nego ona koja su odsutna sa školske nastave.

- Ogledni primjeri za jedan dio omladine postali su negativne ličnosti, ne samo u našem gradu, već i šire. Roditelji trebaju više pažnje da posvete svojoj djeci - rekao je Cvijetinović.

Prema njegovim riječima potrebna je veća pažnja prema učenicima koji imaju primjerno vladanje, odličan uspjeh, te učestvuju na raznim takmičenjima predstavljaljući školu u najboljem svjetlu.

- Petodnevni izlet na Zlatibor je nagrada za najbolje učenike. U skladu s našim mogućnostima pokušavmo nagraditi one koji zaslužuju nagradu - kazao je Cvijetnović.

Srednjoškolski centar Srebrenica ima 16 odjeljenja i četiri struke, a trenutno nastavu pohađa oko 330 učenika.

- Trend opadanja broja učenika je zbog nataliteta, a u malim mjestima je posebno izražen. Dešava se da neki učenici odsele, neki napuštaju, a ima slučajeva da se djevojčice mlade udaju - pojašnjava Cvijetinović.

Učenici Srednjoškolskog centra do sada su postizali izvanredne rezultate na raznim takmičenjima.

- Imamo značajan broj učenika koji su zainteresovani za takmičenja i koji tradicionalno osvajaju određene nagrade. Prošle godine Općina je izdvojila 2.000 KM za školu i u narednom periodu očekujemo te investicije - potcrtao je Cvijetinović.

Početak nastave u drugom polugodištu počinje 22.januara ove godine i trajat će u određenom kontinutetu. Zahvaljujući sredstvima Vlade Srbije nedavno je urađena fasada i promjenjen krov na školskom objektu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Oslobođeno gotovo 300 otetih učenika u Nigeriji

BiH - Broj učenika u osnovnim školama u 2023/2024. manji za 1,5 posto u odnosu na prethodnu godinu

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!