Kultura     | 15.01.2018. 07:45 |

Godišnjica Gazi Husrev-begove biblioteke i stručnog časopisa 'Anali'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. januara (FENA) - U Sarajevu će danas svečano biti obilježena 481. godišnjica Gazi Husrev-begove biblioteke i 45 godina izdavanja stručnog časopisa Anali Gazi Husrev-begove biblioteke, bit će upriličena danas.  

Časopis je pokrenut 1972. godine na osnovu prijedloga tadašnjeg Savjeta Biblioteke o osnivanju časopisa kojim bi se javnost upoznavala s radom i građom ove ustanove.

U Analima se objavljuju stručni radovi domaćih i stranih eksperata iz oblasti historije, književnosti, bibliotekarstva, umjetnosti, orijentalistike, lingvistike, a posebno se tretiraju islamske naučne teme i srodne oblasti koje se baziraju na fondovima i bogatoj bibliotečkoj građi Gazi Husrev-begove biblioteke.

Kvalitetom radova i autoritetom saradnika, Anali su od prvog broja bili i ostali respektabilan časopis u kojem su svoje radove potpisivali vrsni historičari, publicisti, naučni radnici, bibliotekari i profesori, poput: Muhameda Hadžijahića, Mahmuda Traljića, Mehmeda Mujezinovića, Osmana Sokolovića, Kasima Dobrače, Alije Nametka i drugih.

To je bio tim saradnika koji su utrli put Analima kao referentnom i međunarodno priznatom časopisu koji se danas nalazi na svjetskim indeksiranim bazama podataka, kao što su EBSCOhost i CEEOL baza.

Također će u okviru svečanosti biti dodijeljene zahvalnice institucijama i pojedincima za pruženu podršku i pomoć u radu Gazi Husrev-begove biblioteke, najavljeno je iz te biblioteke.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Izložba 'Rukopisni džuzevi Kur'ana' otvorena u Gazi Husrev-begovoj biblioteci

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Obilježena godišnjica 105. motorizovane brigade: Ponosni smo što su imena naših branilaca časna

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo