Regija     | 15.01.2018. 12:39 |

Slovenskim umirovljenicima u izbornoj godini dvije povišice

FENA Agencije

LJUBLJANA, 15. siječnja (FENA) - Skoro 620 tisuća umirovljenika u Sloveniji dobit će ove godine povećan regres za godišnji odmor, a povećat će im se i mirovine za 2,2 posto, s time da će prvo povećanje od 1,1 posto biti isplaćeno već u veljači, objavio je nacionalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

 Rashodi mirovinske blagajne bit će u ovoj godini koja je i izborna godina zbog toga veći za 148 milijuna eura. No, s usklađivanjem mirovina u odnosu na troškove i plaće složile su se prije par mjeseci u parlamentu prilikom usvajanja državnog proračuna sve stranke. Riječ je  o značajnom segmentu birača koji u odnosu na mlađu populaciju češće dolaze na birališta. O njihovom raspoloženju znatno ovisi rezultat izbora, zato skoro sve veće političke stranke imaju i svoje "seniorske" sekcije i udruge koje okupljaju umirovljeničku populaciju.

Prema službenim podacima prosječna mirovina na osnovi staža i uplaćenih doprinosa u Sloveniji iznosi 616 eura, no invalidske, obiteljske i slične mirovine znatno su niže, pa mnogi umirovljenici žive na rubu statističkog siromaštva, a uvjeti za umirovljenje sve su nepovoljniji. Dok je 2003. prosječna mirovina iznosila 71 posto prosječne plaće, danas je to samo 62 posto, uz stalni trend snižavanja, prenosi Hina. 

Uvjeti za  umirovljenje od ove su godine skoro izjednačeni za muškarce i žene, u pogledu godina života i radnog staža, ali je novost od 1. siječnja da se u radni staž više neće računati razdoblje u kojem poslodavci nisu plaćali doprinos za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

FZ MIO/PIO: Redovito usklađivanje mirovina za 2024. godinu iznosi 6,55 posto

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'