Bosna i Hercegovina     | 15.01.2018. 12:58 |

Sjećanje na osam ubijenih Sarajlija u Isevića sokaku

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. januara (FENA) - Granata ispaljena sa agresorskih položaja, na današnji dan prije 25 godina usmrtila je osmero Sarajlija u ulici Isevića sokak kod broja 23, dok su čekali u redu za vodu. Još 19 sugrađana tada je teže i lakše ranjeno.

Na mjesto njihovog stradanja danas su cvijeće položile porodice i prijatelji, delegacije Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo, Općine Stari Grad, Unije civilnih žrtava rata KS, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godina, kao i sugrađani.

Uime Kantona Sarajevo prisutnima se obratio ministar privrede Muharem Šabić koji je istakao da moramo sačuvati od zaborava nevine žrtve, jer je zaborav grijeh i saučešće u zločinu.

- Zato smo ovdje, a bit ćemo i narednih godina, da se ovaj i brojni drugi masakri nad nevinim civilima nikada ne ponove. Zbog naših ubijenih sugrađana ali i naše djece, nećemo i ne smijemo zaboraviti monstruozne zločine, to zlo koje normalan čovjek ne može razumjeti - rekao je Šabić.

U masakru u Isevića sokaku ubijeni su Ahmet Ahmetspahić, Jasmina Kajanija, Asim Lačević, Azra Lačević, Jasna Šarić, Bajro Pinjo, kao i dvoje djece-trinaestogodišnja Aferdita Sadikaj i sedamnaestogodišnji Senad Lagumdžija.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva Fikret Grabovica rekao je da ovaj zločin potvrđuje da su civili Sarajeva ubijani planirano i selektivno.

- Zločinci su imali takve instrumente da su tačno mogli osmatrati gdje i šta granatiraju. Ubijali su nemilosrdno građane Sarajeva, ginulo se svakodnevno, ali sve je zabilježeno, a naša je obaveza da čuvamo istinu od zaborava - poručio je Grabovica, saopćeno je iz Pres-službe KS-a. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Kurti: Masakri na Markalama i Zelenoj tržnici u Mitrovici su dokazi genocidnog djelovanja Srbije

Češka oplakuje žrtve najteže masovne pucnjave u zemlji

Dubrovnik: Mimohod sjećanja na srebrenički genocid

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo