Bosna i Hercegovina     | 15.01.2018. 14:31 |

U Posavini ovog mjeseca prebrojavanje sova i ptica močvarica

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 15. januara (FENA) - Predstavnici udruženja "Naše ptice“ iz Sarajeva i "Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta“ iz Banje Luke u saradnji s drugim udruženjima i pojedincima u ovom mjesecu vrše zimsko brojanje sova (malih ušara "Asio otus“) i zimsko brojanje ptica močvarica.

Kako je saopćeno iz "Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta“ iz Banje Luke, prebrojavanje sova vršit će se uglavnom po Posavini u okolini naseljenih mjesta, s obzirom na to da se zimska jata malih ušara zadržavaju većinom na drveću zelenih površina, parkova, drvoreda, školskih dvorišta i slično.

-Kod ove vrste javlja se poseban fenomen udruživanja jedinki od novembra do marta kako bi na nekim stablima oko ljudskih naselja zaklonjene od niskih temperatura zajedno prezimile do proljeća. Tokom zimovanja sove se intenzivno hrane mnogobrojnim glodarima u blizini ljudskih naselja i po poljoprivrednim površinama zbog čega su izuzetno korisne. U tom periodu najlakše je utvrditi njihovu brojnost, jer su skocentrisane na određenim mjestima uz naselja - navode iz ovog udruženja.

Brojanje ptica močvarica poznatije je pod nazivom IWC. Na rijekama, kanalima, jezerima, močvarama broje se patke, labudovi, čaplje, gnjurci, kormorani, liske i druge vodene ptice.

Januar je najpogodniji za brojanje močvarica, jer je najhladniji mjesec u godini, pa se smatra da su do tada sve ptice već na svojim zimovalištima, najmanje se kreću i da su na tim mjestima njihove koncentracije najveće.

Cilj obje ove akcije jeste bolje poznavanje ovih grupa ptica i svakako lakše planiranje i provođenje mjera zaštite. Radi se o dvije najugroženije grupe divljih ptica, a to su grabljivice i ptice vodenih staništa. Obje grupe su ugrožene nestankom staništa i zimovališta, krivolovom, zagađenjem i trovanjem, pa su za ublažavanje ovih negativnih uticaja i očuvanje vrsta neophodne mjere zaštite i praćenja.

-Podaci koje prikupimo značajni su i za zaštitu zdravlja ljudi zbog skorašnje pojave mišje groznice u Posavini i analize sadržaja ishrane sova koje se hrane glodarima, kao i poznavanja pravaca kretanja i zimovanja ptica močvarica koje su često meta krivolovaca - ističu iz "Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta“ iz Banje Luke.

Pozivaju građane da daju svoj doprinos tako što će javiti položaj zimujućih jata malih ušara ukoliko imaju informacije, kao i sve informacije o krivolovu ovih vrsta.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Večeras počinje ponovno brojanje glasačkih listića po naredbi CIK-a

Čavara otvorio 'Dane Tolise': Ova manifestacija razbija sve strahove

Izložba Posavskog umjetničkog likovnog simpozija u srijedu u Mostaru

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'