Bosna i Hercegovina     | 15.01.2018. 15:30 |

Ljubić: HNS nije razmatrao raspuštanje Federalnog parlamenta

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 15. siječnja (FENA) - Hrvatski narodni sabor (HNS) nije dao suglasnost predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari da raspusti oba doma Parlamenta Federacije BiH, izjavio je u ponedjeljak u Mostaru predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić.

Nakon sjednice Glavnog vijeća HNS-a BiH, na konferenciji za novinare Ljubić je medijskim špekulacijama ocijenio pisanje nekih medija da je HNS BiH dao suglasnost predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari da raspusti oba doma Federalnog parlamenta, ako se do početka proračunske godine ne usvoji federalni proračun.

Po Ljubićevim riječima, Predsjedništvo HNS to pitanju uopće nije razmatralo na svojoj posljednjoj sjednici.

Govoreći o očekivanjima od posjeta predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović BiH Sarajevu, Ljubić je kazao kako je mišljenja da će tema razgovora biti suradnja dviju država te da će se zasigurno razgovarati i o ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda u BiH, jer je Hrvatska potpisnica Daytonskog mirovnoga sporazuma.

Dodao je kako Hrvatska, kao zemlja potpisnica Daytonskog sporazuma i zemlja članica Odbora Vijeća za implementaciju mira, "apsolutno ima pravo pomoći Bosni i Hercegovini da se Dayton implementira u svojim načelima te da se to nikako ne može shvatiti kao miješanje u unutarnje stvari zemlje".

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je raspravljalo o Nacrtu rezolucije Vijeća Europe o BiH, dokumentu koji tretira sve aspekte društveno-političkoga života u BiH, od Ustava, Izbornoga zakona, sudstva, obrazovanja, medija, kulture u najrazličitijim aspektima.

- Glavno vijeće je razmotrilo izvješće monitoring tima Vijeća Europe u BiH kao jedan sveobuhvatan dokument koji tretira sve aspekte društveno-političkoga života u BiH i već smo pripremili nacrte amandmana na Rezoluciju koji će biti upućeni izaslanstvu BiH u parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe s ciljem konsenzusa u okviru bh. izaslanstva. A ako ne, onda da se preko predstavnice HNS-a u izaslanstvu BiH ti amandmani iskomuniciraju sukladno pravilima Vijeća Evrope - kazao je Ljubić.

On je istaknuo dvije bitne tačke koje se tiču očitovanja vijeća Europe oko Ustava i Izbornoga zakona.

- U Nacrtu rezolucije pozivaju se politički akteri u BiH da usvoje neophodne promjene Ustava da bi se sljedeći izbori mogli provesti temeljem presude Europskog suda u Strasbourgu. Isto tako, Nacrt rezolucije traži da se provede odluka Ustavnog suda iz 1. prosinca 2016. godine o sastavu Doma naroda Parlamenta FBiH, temeljem apelacije, a to je tzv. slučaj Ljubić, prije sljedećih izbora 2018. godine. Ukoliko se to ne dogodi postoji rizik da će biti blokirano formiranje vlasti na razini i Federacije BiH i države - poručio je Ljubić.

Dodao je kako HNS apsolutno podržava promjene Ustava, ukoliko su one moguće.

Ljubić smatra kako se, ako ne bude moguće postići dogovor o promjenama Ustava, može naći rješenje da se neizravno, kroz izmjene Izbornog zakona, omogući kandidiranje za kolektivnog šefa države kandidata koji ne predstavljaju jedan od tri konstitutivna naroda.

- Smatramo da kroz promjene Izbornog zakona treba riješiti izbor članova Predsjedništva BiH da bi se zadovoljio osnovni demokratski princip i odluka Ustavnoga suda BiH - kazao je.

Rezoluciju Vijeća Europe o BiH komentirao je i Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i zastupnik Kluba Hrvata u Domu naroda BiH Bariša Čolak, kazavši kako će predstavnici HNS-a napraviti sve što je u njihovoj mogućnosti kako bi bh. izaslanstvo u Vijeću Europe zauzelo jedinstven stav.

Mijo Krešić iz Odjela za sigurnost Glavnoga vijeća HNS-a BiH kazao je da se HNS i sama Rezolucija dotakla lokalne samouprave u Tuzli i problema obrazovanja na području BiH.

- Glavno vijeće HNS-a od Vijeća Evrope tražit će da se uskladi status Grada Tuzle kako bi se omogućila implementacija izbornih rezultata koji nisu provedeni sukladno zakonu o lokalnoj samoupravi. To je jedina jedinica lokalne uprave koja nije provela izbore na razini mjesnih zajednica, nego je Gradsko vijeće donijelo odluku i postavilo članove savjeta mjesnih zajednica sukladno vladajućoj većini, što je nedemokratski - kazao je Krešić.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

HNS BiH osudio „nerealne, maksimalističke zahtjeve“ političkih aktera

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

U ponedjeljak sjednica Predsjedništva i Glavnog vijeća HNS-a

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom