Bosna i Hercegovina     | 15.01.2018. 17:46 |

Sud BiH - Presuda Sariću 16. februara

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15.januara (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine će 16. februara izreći prvostepenu presudu Goranu Sariću, optuženom za genocid počinjen na području Srebrenice u julu 1995.

Odbrana optuženog Sarića smatra da njihov branjenik treba biti oslobođen svih optužbi jer ”ovaj čovjek s tim nije imao ništa, ne sporeći da su se u Srebrenici dogodili zločini”.

Branilac Aleksandar Lazarević je kazao da nijedan dokaz ne pokazuje učešće Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP-a) u napadu na enklavu Srebrenica.

Sarić je optužen kao komandant Specijalne brigade policije i član komande štaba policijskih snaga MUP-a Republike Srpske (RS) da je komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u pretresima, razoružanju, prisilnom premještanju žena, djece i staraca, kao i odvajanju muškaraca i dječaka, koji su pogubljeni u julu 1995. godine u Srebrenici.

Prema optužnici Sarić je, osim da je izdao upute, optužen i da je vršio kontrolu nad Ljubomirom Borovčaninom na terenu. Pored djela počinjenih u općinama Bratunac i Srebrenica, Sariću se na teret stavljaju i zločini na području Zvornika.

“Ukoliko Tužilaštvo BiH je željelo da osudi Sarića za genocid i udruženi zločinački poduhvat (UZP) trebalo je da dokaže da je imao veća i bolja saznanja od Ljubiše. To Tužilaštvo BiH nije uradilo”, kazao je Lazarević, prenosi BIRN.

Borovčanin je u Haškom tribunalu osuđen na 17 godina zatvora za zločine počinjene u Srebrenici.

Nijedan dokaz, kako smatra odbrana Sarića, ne pokazuje interakciju Sarića sa pet osoba koje su navedena kao učesnici UZP-a u optužnici, niti da je bio upoznat sa UZP-om. Odbrana navodi da ni Sarićev zamjenik, Borovčanin, koji je komandovao na terenu nije presuđen za UZP.

Lazarević je istaknuo da su jedinice kojima je komandovao Borovčanin bile pretpočinjene Drinskom korpusu i da je kontrolu nad jedinicama policije imala Vojske Republike Srpske (VRS).

Optuženi Sarić je kazao da nije kriv za ono što mu se optužnicom stavlja na teret, pojasnivši da je o dešavanjima u Srebrenici saznao iz medija, kao svjedok u Haškom tribunalu, te na samom ovom suđenju.

Prema riječima Sarića, stekao je čin generala i jedini je general MUP-a i VRS, koji nije napustio BiH i nema državljanstvo druge države.

“Iskreno žalim za bilo čijom žrtvom ili uništenjem porodice bilo kog naroda u proteklom ratu”, kazao je Sarić.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Određen pritvor i mjere zabrane osumnjičenim u predmetu Amer Karić i drugi

Predstavnici britanske i ukrajinske ambasade u BiH upozoravaju na uticaj ruske propagande (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo