Svijet     | 15.01.2018. 18:31 |

Izraelski vojnici ubili 24-godišnjeg Palestinca na Zapadnoj obali

FENA Internet

RAMALLAH, 15. januara (FENA) - Izraelski vojnici ubili su 24-godišnjeg Palestinca u sukobima koji su izbili na okupiranoj Zapadnoj obali u ponedjeljak, saopćili su palestinski zdravstveni zvaničnici.

Izraelska vojska saopćila je da provjerava izvještaje o Palestincu ubijenom u selu u blizini grada Qalqilya na Zapadnoj obali, gdje su brojni Palestinci bacali kamenice na vojnike koji su odgovorili sredstvima za rastjerivanje mase i bojevom municijom.

Napetosti u regiji porasle su otkako je predsjednik Donald Trump raskinuo s višedecenijskom američkom politikom priznajući 6. decembra prošle godine Jerusalem kao izraelsku prijestonicu. Otada su izbili česti sukobi između Palestinaca i izraelskih snaga na Zapadnoj obali i duž granice Izraela i pojasa Gaze.

Palestinci žele većinski arapski istočni Jerusalem za prijestonicu svoje buduće države. Izrael je osvojio istočni Jerusalem u Bliskoistočnom ratu 1967. godine i anektirao ga je u potezu koji nikada nije priznala međunarodna zajednica. Izrael smatra kompletan grad svojom vječnom i nedjeljivom prijestonicom. 

Ukupno 18 Palestinaca i jedan Izraelac ubijeni su otkako je planulo novo nasilje od Trumpove objave, iako analitičari tvrde da ni Izrael ni Palestinci nisu zainteresirani za veću eskalaciju napetosti, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

UN - U nasilju bandi na Haitiju u ovoj godini više od 1.500 ubijenih

Broj ubijenih Palestinaca u Pojasu Gaze porastao na 32.552

Izraelski vojnici ubili trojicu Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo