Regija     | 15.01.2018. 19:34 |

Japanski premijer Abe počeo dvodnevni posjet Beogradu

FENA Agencije

BEOGRAD, 15. siječnja (FENA/Hina) - Japanski premijer Shinzo Abe počeo je u ponedjeljak dvodnevni posjet Beogradu, prvi nekog visokog japanskog dužnosnika u posljednja tri desetljeća.

 Abea su u zračnoj luci "Nikola Tesla" dočekali premijerka Srbije Ana Brnabić i šef diplomacije Ivica Dačić, a svečani doček pred palačom "Srbija" priredio mu je predsjednik Aleksandar Vučić.

 Vučić je uoči Abeova dolaska posjet ocijenio kao "veliku čast", s obzirom da je Srbija jedna od šest zemalja istočne Europe koju će posjetiti i jedina od država na Abeovoj europskoj turneji koja nije članica EU.

 Premijer Japana u dvodnevnom posjetu Srbiji predvodi brojno izaslanstvo japanskih gospodarstvenika, a njegov dolazak je već u najavama nazvan "povijesnim".

 Nacionalna televizija (RTS) na svom je Prvom programu prenosila svečnanost dočeka, a za večeras je najavljen izravni prijenos zajedničkog obraćanja medijima Vučića i Abea.

 Abe je prvi japanski premijer koji dolazi u Beograd nakon 1987. kada je tadašnji premijer Yasuhiro Nakasone posjetio bivšu Jugoslaviju.

 Japan je od 2001. do danas Srbiji kroz različite projekte donirao više od 500 milijuna eura. Prema državnoj televiziji, japanski gospodarstvenici zainteresirani za ulaganje u prehrambenu i IT industriju.

 Abe u posjetu Srbiji dolazi u sklopu petodnevne europske turneje koju je počeo 12. siječnja i kojom je obuhvaćeno šest zemalja: Estonija, Litva, Latvija, Bugarska, Srbija i Rumunjska.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Srbija: Policija obnovila potragu za nestalom djevojčicom u okolici Bora

U Beogradu uhićena četvorica muškaraca zbog sumnje da su oteli muškarca iz Bangladeša

Srbija: Sjednica kolegija skupštine 1. travnja, sudjeluju i predstavnici oporbene koalicije

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom