Svijet     | 15.01.2018. 21:04 |

Ruska televizija RT optužuje Francusku da blokira njene novinare

FENA Saopćenje

MOSKVA, 15. januara (FENA) -  Ruska državna televizija RT u ponedjeljak je optužila ured francuskog predsjednika da blokira rad njenih novinara, navodeći da su osoblju njenog novog kanala na francuskom jeziku odbijene akreditacije u sedmici dana.
 
Predsjednik Emmanuel Macron objavio je planove početkom januara za uvođenje zakonodavstva koje bi spriječilo širenje lažnih vijesti, u prikrivenoj aluziji na RT i novinsku agenciju Sputnik, koje je nazvao "raspirivačima zavodljive propagande" i "organima uticaja".

- Jelisejska palata odbila je akreditacije našim  novinarima dva puta u sedmici dana - navodi urednica RT Margarita Simonian u izjavi postavljenoj na websiteu TV kanala.

Novinaru RT Francuska, kanala pokrenutog u decembru, odbijeno je učestvovanje na brifingu za novinare portparola Jelisejske palate, navodi se u njenoj izjavi. 

 - Kada sam kazao da radim za RT, rečeno mi je da ja nisam novinar i da je samo novinarima dopušten ulazak - izjavio je novinar RT, dodajući da je pokazao svoju novinarsku akreditaciju.

TV mreža također je saopćila da je bila vraćena u Rimu 10. januara kada "tim francuskog predsjednika nije dao odobrenje RT da prisustvuje samitu" čelnika južnih članica Evropske unije.

- Zahtjev za akreditacijom je prihvaćen, ali kada je naš tim stigao u Italiju, press služba Jelisejske palate prestala je odgovarati na pozive naših novinara. Savjetujem predsjedniku Macronu da ponovo pažljivo pročita francuski ustav - izjavila je  Simonian.

Također u ponedjeljak, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kritikovao je Macronov zakon o sprečavanju lažnih vijesti.

Lažne vijesti "isključivo definira jedna strana, bez rasprave, bez dokaza, ignorirajući svaki argument", izjavio je Lavrov, prenosi AFP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ruski projektili i dronovi oštetili elektrane u centralnoj i zapadnoj Ukrajini

Kremlj - Rusija nije uključena u bilo kakve razgovore o mirovnim inicijativama u Ukrajini

Rusija tvrdi da su napadači na koncertnu dvoranu kod Moskve povezani s 'ukrajinskim nacionalistima'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom