Magazin     | 16.01.2018. 07:53 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 16. siječnja (FENA) -

- 1547. Za ruskog cara okrunjen je Ivan IV. Grozni i to krunom Monomaha koju je prema legendi bizantski car Konstantin IX. Monomah darovao svome unuku velikom knezu Kijeva Vladimiru Monomahu. Zajedno s tom krunidbom Ivan IV. je trebao izabrati između tisuću kćeri plemićkih obitelji svoju buduću suprugu. Njegov izbor je pao na Anastaziju, kćer Romana, praoca dinastije Romanov.

- 1581. Engleski je parlament donio zakon po kojem je katolička vjera u Engleskoj zabranjena. Uvedene su teške kazne za one koji bi pohađali katoličku misu ili prakticirali katoličanstvo na neki drugi način. Dogodilo se to za vrijeme vladanja kraljice Elizabete I., koja je progonila katolike, za razliku od svoje sestre Marije, koja je pak progonila protestante. U Elizabetino doba je u Engleskoj bilo izrazito opasno biti katolik, a posebice katolički svećenik.

- 1778. Francuska priznala neovisnost SAD-a tijekom Američkog rata za neovisnost od britanske kolonijalne uprave. U veljači iste godine u Parizu potpisan sporazum o savezu u tom ratu, a na tisuće dobrovoljaca krenulo je pomoći Amerikancima.

- 1841. Rođen je Vasilij Osipovič Ključevski, ruski povjesničar i pisac. Jedan je od tri najveća ruska povjesničara, pored Nikolay Karamzina i Sergey Solovyova.

- 1912. Rođen je Guo Jie, najstariji olimpijac, bacač diska i nositelj olimpijske baklje na Olimpijskim igrama u Beijingu 2008. godine.

- 1919. U SAD-u je stupila na snagu prohibicija kojom je bila zabranjena proizvodnja, prodaja i transport alkohola.

- 1927. Umro je Jovan Cvijić, srpski znanstvenik, osnivač Srpskog zemljopisnog društva, predsjednik Srpske kraljevske akademije, profesor i rektor Beogradskog sveučilišta, počasni doktor Sveučilišta Sorbone i Karlovog sveučilišta u Pragu.

- 1932. Rođena je Dian Fossey, američka zoologinja koja je osamnaest godina radila na proučavanju gorila u Ruandi i DR Kongu. Proučavala ih je svakodnevno u planinskim šumama Ruande, a za svoj rad na tom području hrabrio ju je poznati antropolog Louis Leakey. Njezina knjiga "Gorile u magli" kombinacija je njezinih istraživanja i osobne priče o planinskim gorilama.

- 1959. U Nigeriji je rođena Helen Folasade Adu, poznatija kao Sade, kantautorica, skladateljica i glazbena producentica koja se smatra najuspješnijom glazbenom umjetnicom u britanskoj povijesti.

- 1962. Umro je Ivan Meštrović, hrvatski kipar, arhitekt i književnik. Bio je najistaknutiji kipar hrvatske moderne skulpture i svojedobno vodeća ličnost umjetničkoga života u Zagrebu.

- 1969. U Pragu se spalio češki student Jan Palach u znak prosvjeda protiv sovjetske intervencije u toj zemlji. Prilikom samospaljivanja Palach je s teškim opeklinama prevezen u bolnicu, gdje je umro tri dana kasnije.

- 1991. Započeo Zaljevski rat, oružani sukob koji se odigrao između Iraka i međunarodne koalicije na čelu sa SAD-om, a kojemu je povod bila iračka invazija i zaposjedanje Kuvajta u kolovozu 1990. godine.

- 1998. U eksploziji metana u rudniku "Soko" kraj Sokobanje poginulo je 29 rudara.

- 2002. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno usvojilo sankcije protiv terorističke mreže "Al-Kaida" i ostataka Talibana u Afganistanu i izvan te zemlje.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom