Najave     | 16.01.2018. 12:37 |

Prezentacija izvještaja o mitovima ratnog seksualnog nasilja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. januara (FENA) - “Zašto su tebe silovali a ne neku drugu? Sigurno si ga nekako isprovocirala”? Ovo pitanje jedno je od mnogih potvrda i danas prisutnih mitova vezanih za preživjele ratnih silovanja.

Ukazivanje na još uvijek prisutne negativne stereotipe i mitove s kojima se  suočavaju tokom krivičnih postupaka u BiH, osnovni je razlog za provođenje istraživanja i izradu izvještaja koji će biti predstavljen sutra u Sarajevu.

Izvještaj će prezentirati Kyle Delbyck, autorica ispred TRIAL International-a, a panelistica će biti Božidarka Dodik, sutkinja Vrhovnog suda Federacije BiH. Prisutnima će se obratiti i program menadžerica Britanske ambasade u BiH, Laurie Hunter. Moderator događaja će biti Midhat Izmirlija, dr. docent na Pravnom fakultetu u Sarajevu.

U izvještaju, nastalom u sklopu projekta koji se realizuje uz podršku Vlade Velike Britanije, su pomno analizirane sudske prakse sa suđenja za seksualno nasilje u ratu širom Bosne i Hercegovine, te predstavljene rodno utemeljene predrasude koje proži­maju slučajeve ratnog seksualnog nasilja u BiH.

Identifikovani su osnovni mitovi s kojim se suočavaju preživjele u sudskim procesima, promiskuitet (žrtve izazivaju seksualno nasilje svojim promiskuitetnim po­našanjem),  pristanak (ne opirući se, žrtve pristaju na krivično djelo seksualnog nasilja), kredibilitet (žrtve lažu o seksualnom na­silju) i sram (žrtve, a ne počinitelji, se trebaju sramiti počinjenog seksualnog nasilja).

Uz prezentiranje primjera iz prakse u kojima se vide načini ispoljavanja tih mitova tokom sudskih postupaka u BiH, date su i konkretne preporuke tužiteljstvu, sudijama, odjeljenjima za podršku svjedoka, organima vlasti u BiH kao i zakonodavnim organima u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, te međunarodnoj zajednici u cijelosti.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

ILO: Ilegalni pofiti od prisilnog rada porasli na 'opscenih' 236 milijardi dolara godišnje

UNRWA najavila preliminarni izvještaj o izraelskim navodima za početak marta

Izvještaj UN-a predviđa globalno usporavanje ekonomskog rasta u 2024. godini

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom