Bosna i Hercegovina     | 16.01.2018. 12:19 |

GiZ - Dodjela knjiga stručnim školama u Goraždu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16.januara (FENA) - Predstavnici Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GiZ) GmbH u utorak su uručili značajan broj knjiga srednjoj stručnoj školi „Džemal Bijedić“ i tehničkoj školi „Hasib Hadžović“ u Goraždu.

Knjige su uručene u okviru projekta “Stručno obrazovanje u BiH”, koji po nalogu Ministarstva za ekonomsku suradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke implementira (GIZ)GmbH, a namijenjene su dodatnoj edukaciji nastavnika.

Tokom susreta s predstavnicima srednjih stručnih škola u Goraždu ukazano je na nedostatak stručne literature za dodatnu praktičnu edukaciju nastavnika u srednjim školama, što predstavlja jedan od uzroka problema manjka adekvatnih praktičnih znanja.

Direktor škole  STŠ „Hasib Hadžović“ Rifet Bečić, uz zahvalnost na doniranim knjigama, naveo je da nedostatak svrsishodne stručne prakse za učenike i nedovoljan rad na mašinama, direktno utiče na kvalitetu stručnog osposobljavanja učenika.

Tokom razgovora istaknuto je da su aktivnosti projekta „Stručno obrazovanje u BiH“ fokusirane na unaprjeđenje stručnih kompetencija učenika kroz odvijanje prakse u firmama.

Stoga je uz animiranje poslodavaca, selekcija i usavršavanje budućih mentora u kompanijama jedna od ključnih aktivnosti GIZ-a u narednom periodu čime se pokušava ispuniti jedan od primarnih uslova za kvalitetnu sprovedbu stručne prakse i podršku razvoja privrede kroz osposobljavanje i usavršavanje kompetencija budućih radnika.

Učenici koji će imati priliku obavljati praksu u suvremenom tehnološkom okruženju, će uz pomoć educiranih mentora, imati mogućnost rada na suvremenim mašinama i materijalima za rad.

Projekt "Obrazovanje u BiH" ima za cilj unaprjeđenje stručnog obrazovanja, sprovodi se u suradnji s nadležnim ministarstvima obrazovanja, školama i firmama u navedenim gradovima kao pilot regijama. Pokrenut je početkom prošle godine, a projektne aktivnosti će pored Goražda biti fokusirane u Bosanskoj Gradišci, Mostaru i Prijedoru, saopćeno je iz CMC Infopress-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo