Bosna i Hercegovina     | 16.01.2018. 12:55 |

Ministarstvo prosvjete: Ustav RS-a određuje naziv jezika Bošnjaka

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 16. januara (FENA) - Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) tvrde da se učenicima bošnjačke nacionalnosti u tom bh. entitetu upisuje u pedagošku dokumentaciju, evidenciju i obrasce javnih isprava naziv jezika u skladu sa Ustavom RS-a

-Podsjećamo da je Ustavni sud BiH rješavajući zahtjev za ocjenu ustavnosti prve rečenice člana 7. Stav 1. Ustava RS-a u dijelu koji glasi - jezik bošnjačkog naroda - utvrdio da je ova odrednica u skladu sa Ustavom BiH – navode iz ovog ministarstva na primjedbe predstavnika roditelja bošnjačke nacionalnosti u područnim školama u Zvorniku, koji navode da ne prihvataju da se njihovoj djeci, umjesto bosanskog jezika u đačke knjižice upisuje naziv ”jezik bošnjačkog naroda“.

S druge strane, iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a ponavljaju da poštuju Ustav RS-a i zakone kojima je uređena oblast obrazovanja i ne umanjuju ni jednom narodu pravo na jezik. 

-U školama u RS svi nastavnici i učenici mogu pisati i usmeno se izražavati, odnosno koristiti bilo koji od jezika konstitutivnih naroda - tvrde iz ovog resora.

Predstavnici roditelja bošnjačke nacionalnosti u područnim školama u Zvorniku smatraju da se nad njihovom djecom vrši degradacija i da ona neće ići u školu, ukoliko neće izučavati bosanski jezik.

I potpredsjedavajući Vijeća naroda RS-a Kemo Čamdžija (SDA) pozvao je Ministarstvo prosvjete RS da "urgentno poništi sramnu odluku, te prestane vrijeđati i ponižavati povratničku djecu, jer to predstavlja čin diskriminacije, najvećeg kukavičluka i političkog nasilja nad djecom“. 

Također je pozvao i međunarodne institucije OSCE, Delegaciju EU i zemlje članice Vijeća za implementaciju mira (PIC) da izvrše pritisak na Vladu RS-a "kako bi se zaustavilo ukidanje osnovnih ljudskih prava povratničkoj populaciji“.

-Reakcija roditelja povratničke djece da dovedu u pitanje nastavak nastave sasvim je razumljiva i opravdana - kazao je Čamdžija i dodao da je bosanski jezik međunarodno priznat i poznat svuda u svijetu, a "samo u entitetu RS je na snazi politika, koja ne poštuje pravo na različitost" i činjenicu da ljudi imaju pravo da se zovu kako žele i da svoju vjeru i jezik sami određuju, a što je zagarantovano Ustavom Bosne i Hercegovine i ustavima entiteta, kao i međunarodnim aktima poput povelje o pravima djeteta...

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

U Republici Srpskoj u novembru 31.945 turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo