Bosna i Hercegovina     | 16.01.2018. 13:35 |

Mektić upozorio na opasnost od 'Srbske časti'

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 16. januara (FENA) - Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić smatra da je opasno sve što se manifestovalo nakon što se u javnom prostoru pojavila "Srbska čast".

On je na danas na pres- konferenciji u Sarajevu rekao da je to paravojna formacija, a ne humanitarna organizacija kao što se pokušava u javnosti predstaviti.

- Nikada nisam vidio da se humanitarci oblače u najelitniju vojnu opremu. Nije to 'Srbska čast' nego 'Srpska nečast' – istakao je ministar sigurnosti BiH pokazivajući novinarima fotografije s pripadnicima  te organizacije.

Upozorio je da se radi o "nabildanim, istetoviranim i naoružanim osobama koje su kažnjavane za teška krivična djela razbojništva, lihvarstva, dilanja...", te dodao da je potpuno smiješna tvrdnja da je riječ o humanitarnoj organizaciji. 

- Kao što SNSD kaže da zna odakle vjetar puše, nakon što smo raskrinkali ko stoji iza toga, ja kažem SNSD-u za koga su oni napravljeni. Oni su napravljeni da utjeruju Srbima strah. Poslali su poruku: ko ne bude s ovom vlašću, imat će s njima problem. Ko god se ne povinuje sadašnjoj vlasti, imat će problem s eskadronima - naveo je Mektić.

Ministar sigurnsoti BiH naveo je da ima saznanja da se "u Federaciji BiH traži formiranje paravojnih stranačkih formacija“ te dodao da je  "određeni broj osoba iz tog entiteta pozvao Stranku demokratske akcije da formiraju iste formacije koje će braniti Bosnu i Hercegovinu pa da i oni imaju svoje humanitarce".

Navedeni slučajevi podsjećaju ga na stanje u BiH 1991. godine, kada su se "formirale paravojne formacije na čelu s kriminalcima“.

- Šta treba da nam se to ponovo dešava - pita se Mektić.

Naglašava da ne želi biti dio toga, te je apelirao nadležnim organima, prvenstveno Tužilaštvu BiH, da reaguju kako bi se na prostoru cijele države uspostavio red.

- Prikupljamo podatke o ovakvim osobama. Još nam treba vremena da dokumentujemo stvari , te očekujemo da Tužilaštvo veoma brzo reaguje - rekao je ministar sigurnosti BiH na pres-konferenciji u Sarajevu i poručio da "imamo razloga za zabrinutost jer nam se dešava već poznati scenarij". 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Novaković-Bursać kritikuje Mektića zbog dolaska na komisiju, on ističe da brani interese RS (VIDEO)

Dragan Mektić negirao krivicu za zloupotrebu položaja

Dragan Mektić danas se izjašnjava po optužnici za zloupotrebu položaja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo