Bosna i Hercegovina     | 16.01.2018. 15:46 |

Dani otvorenih vrata za vijećnike o problemima osoba s poteškoćama u razvoju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. januara (FENA) - Udruženje "Dajte nam šansu" organizirat će sutra, 17. januara, "Dan otvorenih vrata" za vijećnike Općine Novo Sarajevo, a na ovom događaju fokus će biti na marginaliziranoj skupini stanovništva porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju.

Bit će to prilika i da se prezentira rad "Servis centra podrške za porodice djece i osoba s poteškoćama u razvoju" u okviru ovog udruženja koji nudi besplatne usluge za ovu kategoriju društva na nivou Kantona Sarajevo bez obzira na dob, stepen i vrstu poteškoće.

Iz Udruženja napominju da je Servis oformljen zbog nepostojanja sistemske podrške porodicama djece i osoba s poteškoćama u razvoju, a zasnovan je na principu "Respite care" centara u svijetu.

U Servis centru rade stručnjaci: defektolog, medicinska sestra, psiholog, pravnik, socijalni radnik, muzikoterapeut i volonteri srodnih zanimanja.

Budući da jedan Servis centar, zbog velikog broja porodica, čiji broj raste iz dana u dan, kapacitetom ne može zadovoljiti sve potrebe, Udruženje je uz niz aktivnosti oformilo i drugi centra u Općini Stari Grad koji je s radom počeo u decembru prošle godine.

Udruženje "Dajte nam šansu" registrirano je 2011. godine kao rezultat prepoznavanja zajedničkog problema te s ciljem povezivanja roditelja djece s poteškoćama u razvoju da bi zajednički djelovali u iznalaženju rješenja za probleme s kojim se svakodnevno susreću.

Najvažnije usluge koje pružaju su kratki boravak djece i osoba poteškoćama uz radnu terapiju, individualnu sesiju s defektologom i psihologom kao i vanjske aktivnosti.

Organiziraju se i radionice za članove porodice djece s poteškoćama, edukacije za nastavnike i stručno osoblje, tu je i informatička sekcija i terapijska radionica s psima i mačkama, a sve usluge su besplatne.

Od 2014. godine servisi su pružili 20.000 besplatnih usluga za 410 registriranih porodica koje žive u Kantonu Sarajevo.

Prema popisu stanovništa iz 2011. godine na nivou Kantona živi 35.729 osoba s poteškoćama.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Dani otvorenih vrata za dodjelu grant sredstava za institucije, organizacije i pojedince

Dani otvorenih vrata Akademije likovnih umjetnosti od 6. do 8. marta

Dani otvorenih vrata Akademije likovnih umjetnosti od 6. do 8. marta

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana