Bosna i Hercegovina     | 16.01.2018. 15:19 |

Herceg: U pregovore sa sindikatima potrebno uključiti sve relevantne institucije

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 16. siječnja (FENA) - Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg, komentirajući zahtjeve uposlenika u zdravstvu HNŽ-a i najavu generalnog štrajka, izjavio je za Fenu kako je financijski okvir za zdravstvo za ovu godinu oko 133 milijuna maraka te kako se u sklopu tog iznosa jedino mogu voditi daljnji razgovori.

 - Zahtjevi sindikata mogu se razmatrati samo u tom okviru i to racionaliziranjem poslovanja i harmoniziranjem primanja - kazao je Herceg, dodavši kako će se pitanja iz oblasti zdravstva koja se odnose na Vladu HNŽ-a rješavati u sklopu resornog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi.

 Herceg je još jednom podsjetio kako je riječ o vrlo složenom pravnom i financijskom izazovu za čije rješavanje je, pored Vlade HNŽ-a i Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, potrebno uključiti sve relevantne čimbenike, i to Skupštinu HNŽ-a, Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a, predstavnike osnivača (općine i Grad Mostar), menadžment bolničkih i zdravstvenih ustanova u HNŽ-u, odnosno bolnica i domova zdravlja.

 Također, kako je kazao, potrebno je uključiti i druge suosnivače, i to vlade Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije i njihove zavode zdravstvenog osiguranja, te Vladu Federacije BiH, kako bi zajedničkim snagama pristupili rješavanju svih otvorenih pitanja.

 - Kada je u pitanju sustav zdravstva u HNŽ-u, činjenica je kako u njemu postoji više osnivača, suosnivača, a time i poslodavaca. Negdje je to jedinica lokalne samouprave, negdje jedna, negdje više županija, a negdje Federacija iz čega se jasno zaključuje kako je Vlada HNŽ-a samo jedan od poslodavaca.

 Stoga je u proces razgovora potrebno uključiti sve njih jer nitko pojedinačno ne može stvarati i preuzimati financijske obveze koje bi nametnuo drugima jer bi to moglo dovesti do dodatnih poteškoća u funkcioniranju sustava - zaključio je predsjednik Vlade HNŽ-a.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Županija Posavska: Potpisan Kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu

Dan oralne higijene: Četvrtina djece nikad nije bila kod zubara

Ministarstvo zdravstva RH nakon 30 godina vraća psihologe u domove zdravlja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo