Bosna i Hercegovina     | 16.01.2018. 17:18 |

Sastanak ministara Nenadića i Jozića sa predstavnicima Notarske komore FBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. januara (FENA) - Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić i njegova pomoćnica za pravosuđe Irena Zima održali su danas sastanak sa federalnim ministrom pravde Matom Jozićem, predsjednikom Notarske komore Federacije BiH Ademom Jakupovićem i predsjednikom Upravnog odbora te institucije Zdenkom Puljićem.

Po riječima ministra Nenadića, sastanak je organiziran povodom rješavanja nekoliko pitanja koja se tiču implementacije Zakona o notarima kao i funkcionisanja notarske službe u FBiH, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Kako je istakao, postoje mnogi razlozi za izmjene i dopune navednog zakona, a prije svega kada je riječ o načinu izbora i popune radnih mjesta u notarskoj službi, ali i drugim procedurama koje se odnose na njeno funkcioniranje.

- Povod sastanka je i zauzimanje stavova po pitanju podignutih optužnica protiv notara u Kantonu Sarajevo, kako, kada i pod kojim uvjetima se pokreće procedura za njihovu suspenziju odnosno za vođenje disciplinskih postupaka kao i konfuzije koja se javlja u primjeni odgovarajućih odredbi Zakona o notarima - naveo je između ostalog ministar Nenadić.

U Kantonu Sarajevo trenutno djeluje 25 notara, a to po mišljenju učesnika sastanka nije dovoljno. Zaključeno je da će Notarska komora FBiH dostaviti ministru Nenadiću pregled aktivnosti i broj predmeta realiziranih u notarskim uredima na području KS u prethodnoj godini kako bi mogao procijeniti potrebu eventualnog pokretanja procedura za imenovanje novih notara.

Razgovarano je i o značaju uloge notara, dignitetu notarske službe i drugim brojnim pitanjima koja se tiču funkcionisanja ove službe sa javnim ovlaštenjima. Tema je bila i veliki broj apelacija pred Sudom za ljudska prava u Strazburu a povodom trajanja sudskih postupaka, što se negativno odražava i na Budžet KS.

Razmijenjena su mišljenja o funkcioniranju zatvorskih i pritvorskih jedinica u FBiH i KS-u i načinima njihovog finansiranja. Ministar Nenadić je upoznao prisutne da je putem Vlade KS ovo Ministarstvo osiguralo jačanje kapaciteta u pravosuđu kroz upošljavanje 28 ljudi.

Ministar Jozić se osvrnuo na inicijative Ministarstva pravde i uprave KS, kao i drugih nadležnih institucija u FBiH u vezi sa neophodnim izmjenama zakona o izvršnom, krivičnom postupku kao i propisa iz oblasti stvarnih prava.

Generalna ocjena je da reforma pravosuđa u BiH, koja se provodila u predhodnih šest godina, nije dala očekivane rezultate te da će se na tome, skupa sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem i drugim nadležnim strukturama morati raditi u budućem periodu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Za podršku udruženjima, neprofitnim i studentskim organizacijama u KS 130.000 KM

Otvorena Tehnicijada - sportsko druženje srednjih stručnih i tehničkih škola Kantona Sarajevo

Okerić: Na Dan šehida sjećamo se najboljih sinova koji su dali živote za odbranu BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana