Svijet     | 16.01.2018. 20:32 |

Guterres: Situacija na Bliskom istoku može postati Gordijev čvor

FENA Internet

UJEDINJENE NACIJE, 16. januara (FENA) - Generalni sekretar  UN-a Antonio Guterres pozvao je u utorak na napore u borbi protiv haosa na Bliskom istoku, upozoravajući na opasnost od eskalacije napetosti u regiji.

- Situacija u široj regiji Bliskog istoka može postati Gordijev čvor. S toliko isprepletenih žarišnih tačaka, rizik od začaranog kruga nasilja je realan - izjavio je Guterres na neformalnom sastanku Generalne skupštine UN-a na kome je predstavio svoje  prioritete za 2018.

Pozvao je na povratak pregovorima između Izraelaca i Palestinaca.

- Nema alternative dvodržavnom rješenju. Nedavni signali o slabljenju podrške tom rješenju podrivaju umjerene snage i jačaju radikale. Ne postoji plan B - izjavio je čelnik Svjetske organizacije.

On je pozvao na napore na očuvanju libanskog suvereniteta, stabilnosti i jačanja državnih institucija.  

Govoreći o ratom zahvaćenom Jemenu, kazao je kako je došlo vrijeme za strane da uđu u sadržajne mirovne pregovore mimo napora na ublažavanju dramatične humanitarne katastrofe.

U regiji Zaljeva, on je zatražio od strana da prihvate svaku priliku za uspostavu i jačanje platformi za regionalni dijalog, izbjegavanje eskalacija i omogućavanje političkog rješenja.

U Siriji, Ujedinjene nacije će nastaviti s angažmanom ka iskrenim, reprezentativnim i direktnim međusirijskim pregovorima u Ženevi, koji vode do političkog rješenja sukoba, kazao je Guterres.

Također je ponovio podršku naporima na osiguranju iračkog teritorijalnog integriteta, inkluzivnoj vladi i ublažavanju sektaških napetosti, prenosi Xinhua.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Intelektualci iz Srbije i regije potpisali apel potpore Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću

Blinken stigao u Kairo na razgovore sarapskom stranom o primirju u Gazi

Papa Franjo ponovio apel za mir, izrazio žaljenje zbog sukoba u Ukrajini i Gazi

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom