Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 17.01.2018. 10:48 |

Istraživanje: Svijet suočen sa uvećanim rizikom sukoba globalnih sila

FENA Internet

DAVOS, 17. januara (FENA) - Rizik od političkih i ekonomskih sukoba između velikih svjetskih sila, uključujući i vojne konflikte, znatno je povećan, pokazuje novo istraživanje Svjetskog ekonomskog foruma koje je objavljeno samo nekoliko dana prije godišnjeg okupljanja u Davosu, javlja Reuters.

Izvještaj o globalnim rizicima za 2018. godinu ističe ekstremne vremenske neprilike, temperature, ekonomsku nejednakost i cyber napade kao najveće opasnosti.

Ali, pravo iznenađenje je porast u geopolitičkoj zabrinutosti zbog eskalacije retorike između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una "koja je približila svijet nuklearnom ratu više nego ikada u posljednjih nekoliko decenija".

Trump bi u Davosu trebao održati govor, a učešće na skupu je najavilo 70 šefova država i vlada, kao i brojne svjetske ličnosti te osobe iz poslovnog svijeta.

Više od hiljadu eksperata iz različitih oblasti i država svijeta je učestvovalo u istraživanju, a 93 posto njih smatra da će doći do pogoršanja sukoba između glavnih globalnih sila. Čak 40 posto je uvjereno da će se ove godine taj rizik znatno povećati.

Osim toga, 79 posto ispitanika smatra da je povećan rizik od rata između država.

- Uspon karizmatične politike autoritarnih lidera širom svijeta te politički, ekonomski i okolišni rizici su doveli do pada podrške multilateralizmu zasnovanom na vladavini prava - navedeno je u izvještaju ove organizacije.

No, iako su politički rizici povećani, njih nadvladavaju opasnosti zbog ekstremnih vremenskih uvjeta i nepogoda.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Istraživanje IDEA - Glasači u brojnim zemljama nemaju povjerenje u demokratske institucije

Istraživanje Adecca - Umjetna inteligencija dovest će do smanjenja radnih mjesta

Papa čelnicima u Davosu: Gledajte dalje od profita kako biste izliječili 'ranjeni svijet'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta