Bosna i Hercegovina     | 17.01.2018. 14:16 |

Ramić i Čampara posjetili napadnute bošnjačke povratnike na Sokocu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. januara (FENA) - Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara i zamjenik načelnika Policijske uprave Istočno Sarajevo Predrag Čajić posjetili su danas, u selu Pediše, općina Sokolac, povratničku porodicu Hameda Vražalice, u čijem su dvorištu sinoć nepoznate osobe podmetnule požar u kojem su uništena dva automobila i garažni objekt.

- Došli smo i na lice mjesta da najprije izrazimo solidarnost i pružimo podršku uime institucija porodici Vražalica u teškim trenucima, te da se upoznamo s detaljima ovog slučaja. Uz osudu ovog kukavičkog i gnusnog čina, važno je da budemo zajedno i pošaljemo poruku svim povratnicima, koje je uznemirio ovaj događaj, da nisu sami. Mi smo uz njih, pažljivo ćemo pratiti ovaj slučaj i kao institucija nećemo dopustiti da ovo dovede u pitanje održivost ove povratničke zajednice - kazao je Ramić.

Naravno, dodao je, nije lako nakon ovakvih stvari zanoćiti, kada brinete o porodici i djeci, ali naš odgovor ne smije biti mržnja već dostojanstveni oprez i odlučan zahtjev nadležnim organima i institucijama da rade svoj posao i provode zakon: protiv divljaštva i banditizma naš odgovor će biti red i zakon. 

- Sa svim komšijama sam u dobrim odnosima, ne znam ko je ovo mogao uraditi. Zajedno radimo u šumi, teško mi je zbog toga. Vjerujem da će policija naći počinioca. Ova posjeta mi puno znači, država je pokazala pravo lice. Policija, dva ministra su tu, loš je povod, ali mi znači. Neka policija i sud nastavi raditi svoj posao - kazao je Hamedov sin Ismet Vražalica.

Čampara je pozvao sve nadležne policijske organe entiteta RS-a da „u skladu sa svojim zakonskim obavezama garantuju građanima sigurnost i zaštitu imovine, te s obzirom da je riječ o povratničkoj populaciji da ulože maksimalne napore kako bi se počinioci u odgovarajućem roku izveli pred lice pravde, a povratnicima vratio osjećaj sigurnosti“.

U telefonskom razgovoru s ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem obećano je da će se sve učiniti da se otkriju i kazne vinovnici tog slučaja.

- Svako ko napada na ugrožene kategorije, posebno na one koji su bili sistemski progonjeni zbog svoje vjerske ili etničke pripadnosti, zaslužuje drakonske kazne. Svako ko želi da ulije taj strah, treba da najprije iskusi duplu mjeru straha pa će se kaniti, jer očigledno samo pravna snaga može tome stati u kraj. Onaj ko je proizveo štetu morat će je nadoknaditi po principu odgovornosti, jer reda može biti samo ako ljudi snose posljedice za svoje postupke - kazao je Čampara, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Na izraelsku ambasadu u Nizozemskoj bačen 'predmet u plamenu'

Sud u Gruziji odredio petodnevni zatvor ženi koja je oskrnavila Staljinovu ikonu

Pet osoba, među kojima troje djece, izbodeni nožem u Dablinu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo