Bosna i Hercegovina     | 17.01.2018. 14:10 |

PSBiH-U toku poslanička rasprava o prijedlogu budžeta institucija BiH za 2018.

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 17. januara (FENA) - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je nakon pauze nastavio raspravu o Prijedlogu zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Budžet za finansiranje institucija je 950 miliona KM. Istovremeno, prihodi za servisiranje vanjskog duga iznose 1.004.062.329,00 KM, tako da predloženi budžet ukupno iznosi 1.954.062.329,00 KM.

Poslanik Mirsad Isaković (SBBBiH) je tokom rasprave kazao da je nedopustivo da se o budžetu raspravlja sredinom januara, kada je već počela fiskalna godina.

Istaknuo je da je ovo je najvažniji dokument jedne države, a o kojem nije provedena javna rasprava.

- Budžet ove godine kao i prošle godine, ima veće kreditne obaveze nego što je iznos od 950 miliona KM za finansiranje institucija BiH. Više plaćamo dospjelih anuiteta nego što je iznos za finansiranje institucija BiH - kazao je Isaković.

Najavio je da će Klub poslanika SBB-a BiH uložiti amandman na sredstva rezerve koja se određuju Predsjedništvu BiH i Vijeću ministara BiH, te predložiti preraspodjelu tih sredstava u neku drugu namjenu.

Poslanik Jasmin Emrić (A-SDA) je također ocijenio da se radi o jako važnom finansijskom dokumentu za državu BiH.

- Po meni, najveći problem i ograničenje ovog budžeta je finansijski okvir koji je unaprijed utvrđen i koji se ne mijenja, odnosno nema političke volje da se promijeni, poveća, a sve u svrhu kreativnosti i doprinosa državnog nivoa u poboljšanju ekonomskog i privrednog ambijenta u BiH - naveo je Emrić.

On smatram da je trebalo biti političke volje da se ozbiljno razmišlja i analizira povećanje finansijskog okvira za budžet institucija BiH.

- Kako do toga nije došlo ovo je jedan prazan, administrativni budžet koji se bavi samo finansiranjem institucija BiH i ništa više - ustvrdio je Emrić.

S obzirom na to da u toku rasprave o predloženom budžetu u sali nisu bili prisutni predstavnici predlagača ovog dokumenta, predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto je dala pauzu od pola sata.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'