Svijet     | 17.01.2018. 17:41 |

Krähenbühl: Smanjenje pomoći SAD-a za palestinske izbjeglice ugrožava sigurnost

FENA Internet

JERUSALEM/GAZA, 17. januara (FENA) -Rezovi američkog finansiranja UN-ove agencije koja pomaže palestinskim izbjeglicama ugrozit će regionalnu sigurnost i mogli bi dovesti u rizik vitalne službe kao što su obrazovanje, prehrana i zdravstvo, izjavio je u srijedu čelnik agencije, dodajući da će apelovati na donacije.

Washington je objavio u utorak da će pružiti Agenciji UN-a za pomoć i rad (UNRWA) 60 miliona dolara pomoći, istovremeno povlačeći dodatnih 65 miliona za sada. Američki State Department saopćio je da su UNRWA-i potrebne reforme.

Palestinci, već razbješnjeni priznanjem Jerusalema kao izraelske prijestonice od strane američkog predsjednika Donalda Trumpa, osudili su odluku o povlačenju sredstava, koja bi mogla pogoršati ionako tešku situaciju u pojasu Gaze.

Više od polovine od dva miliona ljudi u pojasu Gaze, gdje je stopa nezaposlenosti 46 posto, ovisno je o podršci UNRWA-e i ostalih humanitarnih agencija.

Generalni komesar UNRWA-e Pierre Krähenbühl izjavio je da će apelovati na druge donatore da pruže pomoć u novcu i da će pokrenuti "globalnu kampanju prikupljanja sredstava" u cilju očuvanja škola i klinika za izbjeglice.

- U pitanju je dostojanstvo i ljudska sigurnost miliona palestinskih izbjeglica u potrebi za hitnom i ostalom pomoći u Jordanu, Libanu i Siriji, kao i na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze - navodi on u izjavi za javnost. 

Krähenbühl tvrdi da bi 525.000 dječaka i djevojčica u 700 škola UNRWA-e moglo biti pogođeno smanjenjem finansija, kao što bi bio doveden u pitanje  i pristup Palestinaca primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali je obećao da će zdravstvene ustanove ostati otvorene u 2018. i nakon nje.

- Smanjenje finansijskih doprinosa također utiče na regionalnu sigurnost u vrijeme kada se Bliski istok suočava s višestrukim prijetnjama i rizicima, posebno od daljnje radikalizacije - kazao je.

UNRWA-u je uspostavila Generalna skupština UN-a u 1949. nakon što su stotine hiljada Palestinaca pobjegle ili su protjerane iz svojih domova u ratu u 1948. koji je uslijedio nakon stvaranja Izraela. Agencija tvrdi da trenutno pomaže pet miliona registrovanih palestinskih izbjeglica na Bliskom istoku, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Francuska spremna da nastavi s finansijskom pomoći za UNRWA

Lazzarini: UNRWA ima dovoljno sredstava da obavlja operacije do kraja maja

Finska nastavlja finansirati UNRWA

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo