Svijet     | 17.01.2018. 20:41 |

Merkel: Njemačka će suditi o novoj austrijskoj vladi "po njenim djelima"

FENA Internet

BERLIN,  17. januara (FENA) – Kancelarka Angela Merkel u srijedu je upozorila austrijskog čelnika Sebastiana Kurza da će Njemačka suditi o njegovoj novoj koaliciji pod vodstvom konzervativaca s ekstremno desničarskom Slobodarskom strankom (FPOe) po njenim djelima.

Sastanak je održan u jeku napetosti između čelnika dvije vlade oko migracije.

U svom bivšem položaju antiimigracijskog ministra vanjskih poslova, Kurz je kritikovao njemačku kancelarku  zbog njenog liberalnog stava prema izbjeglicama na vrhuncu izbjegličke krize u 2015.

- Sudit ćemo o vama po vašim djelima - poručila je Merkel Kurzu na zajedničkoj konferenciji za novinare s 31-godišnjim šefom vlade, koji je u prvoj posjeti Berlinu otkako je imenovan za austrijskog kancelara u decembru.

Čelnik austrijske konzervativne Narodne stranke, Kurz, opisao je svoju novu vladu u Beču s antiimigrantskom FPOe kao "stabilnu".

Kurz se obratio novinarima nakon razgovora s Merkel koji su trajali duže nego što se očekivalo u njenom berlinskom uredu, i koji su se dotakli tema migracije, austrijske pravne akcije  protiv novih njemačkih cestarina, kao i o borbi njemačke kancelarke da formira novu koalicijsku vladu. 

Merkel i Kutrz usuglasili su se da poduzmu mjere na suzbijanju ilegalne migracije u Evropu, jačaju graničnu sigurnost i da zajednički grade, kako ju je njemačka čelnica nazvala, "snažnu i sigurnu" Evropsku uniju.

- Uvjeren sam da je pogrešno ako trgovci ljudima odlučuju o tome ko će ući u Evropsku uniju - izjavio je Kurz, najmlađi evropski šef vlade, prenosi dpa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Troje poginulih u lavini u austrijskim alpama

Nehammer: Zapad mora tražiti načine mirne koegzistencije s Rusijom

Zbog homofobnih poruka izbačeni iz nogometne reprezentacije Austrije

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'