Ekonomija     | 18.01.2018. 10:16 |

Renault Grupa u 2017. ostvarila novi prodajni rekord

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. januara (FENA) - Petu godinu zaredom Renault Grupa poboljšava prodajne rezultate, a sa 3,76 miliona prodatih jedinica u 2017. Grupa je povećala prodaju za 8,5 posto, globalno, u poređenju sa prethodnom godinom.

Globalno tržište zabilježilo je rast od 2,3 posto, dok je Renault Grupa na svjetskom nivou u segmetima putničkih i lakih komercijalnih vozila napredovala za čak 8,5 posto u poređenju sa 2016., a u pitanju je prodaja od 3.761.634 vozila.

Renault je isporučio 2,67 miliona vozila, dok je i Dacia zabilježila dobar rezultat sa isporukom od 655.235 vozila. Segment lakih komercijalnih vozila također je napredovao za 4,1 posto, te postavio novi prodajni rekord sa 462.859 registracija.

Na evropskom tržištu, koje je raslo za 3,3 posto, Grupa je napredovala za čak 10,8 posto isporučivši 1,91 milion vozila. Renault je drugi najprodavaniji brand u Evropi sa tržišnim udjelom od 8,2 posto čemu je doprinijela mlada gama Mégana i njegovih derivata, te lansiranje modela Koleos u junu mjesecu. Clio je zadržao poziciju drugog najprodavanijeg automobila u klasi, dok je Captur neprikosnoveno vladao na čelu urbanih crossover modela.

Osim toga, Renault, kao najprodavanija francuska marka općenito, zadržao je 23,8 tržišnog učešća kod električara ponovo kao lider tržišta koje je u velikom usponu. Model ZOE je bio najprodavaniji električni model u Evropi lani sa porastom prodaje od 44 posto. 

Dacia je postavila novi evropski rekord sa 463.712 isporuka, što jeporast od čak 11,7 posto. Rekordnim brojkama kod Dacije na Starom kontinentu  najviše je doprinijela prodaja podmlađenog Sandera faza 2, koji se pojavio krajem 2016. 

Renault Grupa očekuje da će i ove godine nastaviti sa rastom prodaje i internacionalizacije, saopćeno je.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U FBiH porasla vrijednosti prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama

Porasla vrijednosti prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u FBiH

Dok čeka svog kupca, objekat Doma penzionera u Bihaću izložen propadanju

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije