Bosna i Hercegovina     | 18.01.2018. 12:21 |

HDZBiH odbacio Gratzov prijedlog za jedinstveni Mostar

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. januara (FENA) - Nakon što je federalni zastupnik Dennis Gratz predstavio "mapu puta" za ustavnu deblokadu Mostara, jučer je iz HDZ-a BiH stigla reakcija u kojoj odbacuju prijedlog platforme "Naš Mostar" za izbore u ovom gradu.

"Naravno da je potrebno promijeniti Ustav FBiH i Izborni zakon BiH da bi se donijelo trajno rješenje za Mostar. Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Damir Džeba jučerašnjim izjavama za medije samo provocira i izbjegava da ponudi odgovor zašto je njegova stranka protiv direktnog izbora gradonačelnika i dogradonačelnika koji bi odluke donosili konsenzusom. Ili zašto insistiraju na podjeli grada i izbornim jedinicama u Mostaru", kazao je Gratz.

"Cilj HDZ-a BiH je jasan, oni žele zacementirati stanje u Mostaru, te imati garantovanu vlast bez obzira na broj glasova. Podjelama na izborne jedinice za Gradsko vijeće, te posrednim izborom gradonačelnika, žele nastaviti s politikom podjela i suverene kohabitacije sa SDA u Mostaru", dodaje Gratz.

"Žao mi je što je Naša stranka jedina opcija koja djeluje na prostoru cijelog Mostara, te jedina koja upućuje direktne prijedloge na izjašnjanje HDZ-u, te traži da vidi šta imaju protiv toga da grad na Neretvi ima predstavničko tijelo građana kao druge jedinice lokalne samouprave", zaključuje Gratz.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH: Dokumenti kojima se poziva na rat su falsifikat

Inicijativa Demokratske fronte u Parlamentu FBiH u vezi imenovanja sudije u Ustavni sud BiH

Klub SDA - Zbog izbora Marina Vukoje 'Trojka' je sva buduća imenovanja dala u ruke HDZ-u

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu