Bosna i Hercegovina     | 18.01.2018. 13:31 |

Čubrilović: U parlamentu RS-a nisu bili naoružani ljudi

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 18.januara (FENA) - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović tvrdi da je prisustvo u zgradi parlamenta RS-a nekih pripadnika udruženja “Srbska čast” previše ispolitizirano.

Oni su, kaže, 10.decembra 2017. bili gosti druge organizacije, kojoj je uredno odobreno prusustvo i ima pravo na korištenje prostorija entitetskog parlamneta.

Tvrdi da nije u pitanju “nikakva vojna formacija, naružani ljudi, niti osobe s kriminalnim dosijeom".

-Tih nekoliko predstavnika 'Srbske časti', koji su bili gosti drugog udruženja, nije bilo u uniformama, niti su to ljudi, kojima bi se, danas da su se prijavili, trebalo da zabrani boravak u Narodnoj skupštini RS-a - ustvrdio je Čubrilović u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Tvrdi i da se nekom ko je učestvovao u krađi i odslužio kaznu ne može zabraniti da uđe u Narodnu skupštinu.

S druge strane, opozicija u Narodnoj skupštini RS-a tvrdi da je njima bilo zabranjeno da uđu u malu salu skupštine, a dozvoljeno je da tu borave pripadnici “Srbske časti”.

-Nemamo ništa protiv da se dozvoli da je koriste članovi 'Veterana', ali su uz njih došli momci iz 'Srbske časti', koji nisu registrovani, i bili su pod drugim obilježjima. Nemam ništa ni protiv njih, ali u Skupštini RS-a treba da postoji pravilnik kako se koriste prostorije Narodne skupštine RS-a - rekao je zamjenik šefa kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić.

Potpredsjednik entitetskog parlamenta Nenad Stevandić je kazao da niko od tih predstvanika “Srbske časti”, koji su boravili u parlamentu, nije pozivao na nasilje, već da su skinute neke fotografije s interneta, kako bi se ispolitizirala cijela priča.

-Ako je neko osuđen zbog krađe automobila ili nekog prekršaja, to je njegova privatna stvar - ustvrdio je Stevandić.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Srbija: Oporba traži parlamentarno povjerenstvo za kontrolu predstojećih izbora

Šapić: Ako ne bude većine, izbori za beogradsku Skupštinu krajem svibnja

Srbija: Oporba tvrdi da SNS nema većinu u Skupštini, Beograd na rubu novih izbora

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo