Bosna i Hercegovina     | 18.01.2018. 13:46 |

Sindikat doktora dao rok Vladi HNŽ-a za početak pregovora

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 18. siječnja (FENA) – Na sjednici Mirovnog vijeća održanoj u četvrtak u Mostaru između predstavnika Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i predstavnika Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, županijskoj Vladi je dan rok za objavu početka pregovora za kolektivni ugovor doktora medicine i stomatologije.

Sjednica Mirovnog vijeća održana je kako bi se pokušala pronaći alternativa generalnom štrajku kojeg je Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) najavio za 23. siječnja.

Kako je za Fenu izjavila predsjednica spomenutog sindikata Kristina Bevanda, riječ je o uobičajenoj proceduri mirnog rješavanja prije pokretanja generalnog štrajka kako bi, ako do njega dođe, on bio legalan ali i kako bi se vidjelo ima li nekakve alternative štrajku.

- Danas smo se usuglasili na Mirovnom vijeću da se županijskoj Vladi uputi prijedlog da do podneva 22. siječnja objavi početak  pregovora za novi kolektivni ugovor doktora medicine i stomatologije, ili u suprotnom mi ostvarujemo legalno pravo za pokretanje generalnog štrajka na razini HNŽ-a - kazala je Bevanda.

Podsjećamo, na Skupštini Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNŽ-a, koja je održana 3. siječnja, odlučeno je da se pokrene procedura stupanja u generalni štrajk, ako županijska Vlada u narednih pet dana, računajući od 3. siječnja, ne objavi datum početka pregovora o novom kolektivnom ugovoru.

Od Vlade traže potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, kao što je to urađeno u drugim županijama. Također, traže povećanje satnice s trenutne 2 marke na 2,6 maraka te povećanje koeficijenata za 1,2 za sve grupe liječnika - za doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Štrajk radnika transportnog sektora paralizirao Grčku

Radnici britanske statističke agencije glasali za štrajk

Županija Posavska: Potpisan Kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana