Bosna i Hercegovina     | 18.01.2018. 13:49 |

Suđenje Jusufraniću i Petroviću u završnoj fazi

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 18. januara (FENA) - Predočavanjem i ulaganjem u sudski spis materijalnih dokaza odbrane, danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje bivšim čelnicima Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća GRAS - Ibrahimu Jusufraniću i Branislavu Petroviću koji se terete za zloupotrebu položaja i ovlasti, a Petrović i za krivotvorenje službene isprave.

Naime, odbrana je u spis uložila dva rješenja i to o odbijanju potvrđivanja optužnice što je sudija za prethodno saslušanje donio, a koja se odnosila na članove Upravnog odbora GRAS-a, među kojima i na optuženog Petrovića, navodeći da u tom slučaju nema elemenata krivičnog djela, odnosno elemenata zaključivanja štetnog ugovora.

Odbrana, nadalje, navodi da je nakon žalbe koju je na to rješenje uložilo Kantonalno tužiteljstvo, KSS donio novo rješenje kojim je tu žalbu odbio kao neosnovanu.      

Istovremeno, odbrana navodi da se u 'slučaju GRAS' radi o presuđenoj stvari (res-iudicata), podsjećajući da je Kantonalno tužilaštvo ranije obustavilo istragu protiv dvoje osumnjičenih za zloupotrebu položaja i ovlasti, među kojima i je i optuženi Ibrahim Jusufranić, uz obrazloženje da djelo koje im se stavlja na teret nije krivično djelo.

Kako je rečeno, povodom obustave istrage u potonjem slučaju, pritužbu je podnijelo Pravobraniteljstvo KS, čije je navode Kantonalno tužiteljstvo ocijenilo neutemeljenim, proizvoljnim i paušalnim, ostajući kod obustave istrage.

Odbrana je predložila i da Sud zatraži kopiju Uputstva federalnog tužitelja koje je upućeno svim kantonalnim tužiteljstvima, za koje smatra da je u konkretnom slučaju primijenjeno retroaktivno, a čime će dokazni postupak u predmetu Jusufranić i drugi biti okončan.      

Ocjeni odbrane da se radi o presuđenoj stvari usprotivila se zastupnica optužbe, pozivajući se na praksu Vrhovnog suda FBiH, u vezi s čime je u sudski spis uložen primjerak odluke tog suda.

Optužnica bivšeg generalnog direktora GRAS-a Ibrahima Jusufranića i šefa turističke poslovnice ovog preduzeća Branislava Petrovića, tereti da su od 2001. do polovine 2006. godine kao odgovorne osobe iskoristili svoje službene položaje i ovlaštenja, te da nisu obavili svoje dužnosti, čime je nanesena šteta GRAS-u i budžetu Kantona Sarajevo.

Prema tužbenim navodima, Jusufranić je preduzeću i budžetu Kantona nanio štetu veću od 880.000 KM, a obojica se terete da su drugome pribavili korist od oko 100.000 KM.
  
Naredno ročište u ovom predmetu zakazano je za 15. februar. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ispitivanjem svjedoka optužbe nastavljeno suđenje Ismetu Ibričiću zbog ubistva i pokušaja ubistva

Okončano ponovljeno suđenje Papiću za ratni zločin, izricanje presude 21. marta

Potvrđena optužnica protiv Zubčevića i drugih zbog zloupotrebe položaja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo