Bosna i Hercegovina     | 18.01.2018. 14:06 |

Opozicija ne isključuje novi bojkot rada Narodne skupštine RS-a

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 18. januara (FENA) - Opozicija u Narodnoj skupštini RS-a nije danas isključila mogućnost ponovnog bojkota sjednice entitetskog parlamenta zakazane za 6. februar, jer tvrde da se ne bavi životnim pitanjima građana.

Zamjenik šefa Kluba SDS-a Miladin Stanić je rekao da su na današnjoj sjednici skupštinskog Kolegijuma bili uzdržani prilikom glasanja o predloženom dnevnom redu narednog skupštinskog zasjedanja.

-Skupština RS-a je sve više nenarodna i u njoj se krši Ustav. Na Ustavnom sudu RS-a su, otkako je SNSD na vlasti, 'pala' 24 zakona - ustvrdio je Stanić novinarima navodeći da se u parlamentu “krši” i skupštinski Poslovnik.

Kritikovao je i činjenicu da RS zavisi od kredita MMF-a, što govori da je “Vlada nekompetentna”.

Šef Kluba poslanika PDP-a Miroslav Brčkalo je rekao da će narednih dana donijeti odluku da li će prisustvovati skupštinskom zasjedanju.

-Sve opcije su u igri. U zavisnosti od odgovora koje dobijemo, formirat ćemo svoj stav. Može se svašta desiti, a najmanje je realno da ćemo prisustvovati sjednici. Može se desiti da će neko ponovo biti u maloj, a neko u velikoj sali, kao i da mi napustimo zasjedanje - naveo je Brčkalo.

I poslanik NDP-a Krsto Jandrić iznio je primjedbe na predloženi dnevni red naredne sjednice parlamenta, ističući da je neprihvatljvo da dosad nije održano tematsko zasjedanje o teškom stanju u zdravstvu u RS-u.

Naredna redovna sjednica entitetskog parlamenta bit će održana 6. februara, a na predloženom dnevnom redu još nije deklaracija o opstanku srpske nacije, koju su inicirali predsjednici Srbije i RS-a Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, potvrdio je predsjednik tog zakonodavnog tijela Nedeljko Čubrilović.

Nakon sjednice skupštinskog Kolegijuma rekao je da su na predloženom dnevnom redu, između ostalog, prijedlozi zakona o srednjem obrazovanju, o gasu, o stranim ulaganjima i Prijedlog zakona o banjama.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo