Bosna i Hercegovina     | 18.01.2018. 15:45 |

Grabar-Kitarović: Nužne reforme koje će omogućiti opstojnost Hrvata u BiH

FENA Marija Augustinovic

VITEZ, 18. siječnja (FENA) - Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas u Vitezu kako je, uz socijalne i gospodarske reforme, nužno provesti i političke reforme koje će omogućiti opstojnost i pravnu sigurnost hrvatskom narodu u BiH.

- Uz socijalne i gospodarske, potrebne su i političke reforme, kako bi se hrvatski narod održao kao konstitutivan, a ne bio sveden na razinu manjine, te kako bi nastavio graditi zajedničku budućnost s ostalim narodima u BiH - kazala je Grabar -Kitarović odgovarajući na novinarsko pitanje jesu li izmjene Izbornog zakona jamac opstojnosti Hrvata u BiH.

Hrvatska predsjednica istaknula je kako je poruka današnjeg posjeta Središnjoj Bosni da je Hrvatska uz Hrvate iz BiH, i to ne samo u smislu njihove konstitutivnosti, političkih prava i jednakopravnosti s ostalim narodima.

- Hrvatska mora ulagati u ova područja, bez obzira na nacionalnost. Nadam se da će s gospodarskim oporavkom Hrvatske tih projekata bit još više, jer je to jedini način da pomognemo ljudima da ostanu ovdje i da se poboljša kvaliteta života i podigne životni standard. Time, također, promičemo prijateljstvo između BiH i Hrvatske - kazala je.

Istaknula je da je pred BiH dugačak i naporan put integriranja u Europsku uniju, koji u konačnici, nakon reformi koje mogu biti i bolne, donosi brojne prednosti stanovništvu.

- I tu je Hrvatska spremna pomoći. Ulazak u Europsku uniju, također, je jedan od čimbenika za opstanak Hrvata u BiH. Također, dobit ćemo i forum u kojem ćemo moći razgovarati o otvoreni pitanjima, prije nego se oni razviju u probleme, a zajedno ćemo raditi i na zajedničkim politikama - dodala je.

Po njezinim riječima, tijekom dvodnevnog posjeta BiH, nastavljeni su prijateljski razgovori oko otvorenih pitanja između dviju zemalja, a taj dijalog treba održavati i u budućnosti.

- Mislim da je doista potrebno održavati kontinuitet ovih razgovora, da oni budu dinamični i izravni, te da jedni drugima ne šaljemo poruke putem medija, već da doista iskreno razgovaramo - istaknula je hrvatska predsjednica.

Na upit novinara o gradnji Pelješkog mosta, Grabar-Kitarović je kazala kako će se taj most graditi, naglasivši kako most nije uperen protiv BiH ili na bilo koji način želi zaobići BiH.

- To je u određenoj mjeri rasterećivanje BiH, odnosno svih ljudi koji žive u Neumu i okolici, i svih onih koji žele preći iz jednog dijela Hrvatske u drugi. Ne želimo da Neum bude tranzitni centar, nego prelijepo turističko središte, što i jeste - ocijenila je Grabar-Kitarović.

Drugog dana službene posjete BiH, predsjednica Republike Hrvatske posjetila je tvornicu furnira "Palavra" u Novoj Biloj, Općina Travnik, u kojoj je obišla proizvodne pogone i razgovarala s rukovodstvom i radnicima te kompanije.

Grabar-Kitarović je posjetila i bolnicu "Dr. fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj, dok se u Vitezu sastala s hrvatskim općinskim načelnicima i predsjedateljima općinskih vijeća u Središnjoj Bosni.

Na putu ka Novoj Biloj i Vitezu hrvatska predsjednica zaustavila u Ahmićima i Križančevu Selu, kako bi odala počast žrtvama rata, što nije bilo planirano službenim protokolom posjeta.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Milas potpisao ugovore za projekte od strateškog interesa za Hrvate Središnje Bosne (VIDEO)

Središnja Bosna: Dva nova projekta na listi projekata od strateškog značaja za Hrvate izvan RH

Sarajevsko poduzeće tužilo KSB, traže više od 300 milijuna KM naknade štete

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo