Svijet     | 18.01.2018. 20:42 |

Sjedinjene Države planiraju neograničeno vojno prisustvo u Siriji

FENA Internet

WASHINGTON,  18. januara (FENA) - Sjedinjene Američke Države će zadržati neograničeno vojno prisustvo u Siriji kako bi osigurale trajnu pobjedu nad džihadističkom grupom tzv. Islamske države, suprotstavile se iranskom uticaju i pomogle u okončanju građanskog rata.

Državni sekretar Rex Tillerson izjavio je da predsjednik Donald Trump ne želi da "napravi iste greške" kakve su napravljene u 2011. kada su američke trupe napustile Irak.

SAD imaju oko 2.000 vojnika u Siriji.

Tillerson je negirao da SAD obučavaju granične snage pod kurdskim vodstvom nakon što je Turska optužila Washington da šalje kontradiktorne signale.

- Američki zvaničnici daju izjave koje proturiječe jedna drugoj - izjavio je turski premijer Binali Yildirim, čija se zemlja žestoko protivi takvom potezu.

Šef američke diplomatije izjavio je da su američki zvaničnici "pogrešno protumačeni" kada su govorili da SAD planiraju uspostaviti "granične snage sigurnosti" od 3.000 ljudi u sjevernoj Siriji pod vodstvom savezničke milicije predvođene kurdskim snagama, Sirijske demokratske snage (SDF).

Tillerson je kazao da SAD ne stvaraju nove snage, nego da je to pokušaj da se osigura da lokalni borci budu u stanju da zaštite oslobođene oblasti od napada ostataka tzv.Islamske države.

U govoru na univerzitetu Stanford, Tillerson je izjavio da je odlučna akcija koju je poduzeo predsjednik Trump ubrzala napredak u borbi protiv džihadista.

On je, međutim, naglasio da Islamska država "nije potpuno poražena" i da vlada predsjednika Bashara al-Assada - kojoj se SAD protive i za koju tvrde da bi trebala odstupiti - kontrolira otprilike polovinu sirijske teritorije i stanovništva.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Austin poručio Gallantu: U Gazi broj civilnih žrtava 'previsok', a humanitarna pomoć 'preniska'

Netanyahu otkazao posjetu izraelske delegacije Washingtonu

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo