Bosna i Hercegovina     | 18.01.2018. 16:33 |

Sindikati pripremaju generalni štrajk zdravstvenih radnika u RS-u

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 18.januara (FENA) - Predstavnici strukovnih sindikata doktora medicine te medicinskih sestra i tehničara u Republici Srpskoj (RS) donijeli su odluku da se pristupi zajedničkim pripremama i organizovanju generalnog štrajka zdravstvenih radnika u RS.

Odluku da počnu pripremu generalnog štrajka medicinara u RS-u ova dva sindikata su donijela danas na zajedničkom sastanku u Banja Luci. 

Strukovni sindikati doktora medicine i medicinskih sestara i tehničara u RS-u su još u decembru prošle godine tražili od Vlade RS-a povećanje plaća za 25 posto.

U obrazloženju ovog zahtjeva su podsjetili da su zarade značajno umanjene 2009. usvajanjem Zakona o plaćama zaposlenih u javnim ustanovama u oblasti zdravstva te zatim i odlukom da se naknade za topli obrok, zimnicu, ogrjev i regres uračunavaju u iznos osnovne plaće.

-Početkom 2017. godine stupile su na snagu izmjene i dopune navedenog zakona kojima su plaće u zdravstvu ponovo umanjene smanjenjem naknade za minuli rad, a čime su računajući od 2009. godine zarade doktora medicine ukupno umanjene za oko 52 posto - tvrdili su u decembru predstavnici ova dva sindikata.

Upozorili su i da postojeći izuzetno težak socijalni i ekonomski položaj doktora medicine i medicinskih sestara i tehničara te njihove niske zarade bitno utiču na porast ekonomskih migracija najstručnijih zdravstvenih kadrova .

Na njihove zahtjeve niko od nadležnih nije reagovao, zbog čega su se odlučili na generalni štrajk.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Njemački željeznički operater pogođen štrajkom pristao na 35-satnu radnu sedmicu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'