Sport     | 19.01.2018. 12:24 |

Šišul: Mehmed Sokolović bio je sinonim bosanskohercegovačke atletike

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 19. januara (FENA) - Povodom smrti dugogodišnjeg atletskog radnika Mehmeda Sokolovića i počasnog predsjednika Atletskog saveza Bosne i Hercegovine, koji je preminuo u Sarajevu u 88. godini danas je u Olimpijskom muzeju u Zetri održana komemorativna sjednica na kojoj su o liku i djelu ovog istaknutog sportskog radnika govorili predsjednica Atletskog saveza BiH Đurđica Šišul i nakadanšnji atletičar i trener Zlatan Hrelja.

U svom obraćanju Šišul je podsjetila da je Sokolović dao ogroman doprinos razvoju atletike, ali i drugih sportova u BiH i bivšoj Jugoslaviji, obavljajući brojne i odgovorne sportske i društvene funkcije više od 65 godina.

Sokolović je bio predsjednik Atletskog kluba Sarajevo, tri mandata predsjednik atletskih saveza Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije, potpredsjednik Košarkaškog saveza BiH, predsjednik Sportskog saveza Sarajeva i BiH. Jedan je od osnivača Olimpijskog komiteta BiH ratne 1992. godine i u dva mandata član njegovog Izvršnog komiteta.

- Postao je sinonim bh. atletike, ali i sporta u cjelini. Ostat će upamćen kao veliki čovjek i zaljubljenik u atletiku, koji je s velikim entuzijazmom i požrtvovanjem, ne žaleći vremena ni truda, ugrađivao sebe u temelje sporta, ali posebno atletike - kazala je Šišul.

Između oslalog, Sokolović je bio i inicijator i glavni organizator posijeratne obnove Olimpijskog stadiona Koševo, rekonstrukcije i obnove Atletskog centra AK Sarajevo, te održavanje nezaboravnog IAAF atletskog mitinga solidarnosti 9. septembra 1996. godine na stadionu Koševo.

Uz ove profesionalne obaveze bio je angažiran i u rukovodstvima privrednih komora Sarajeva, Bosne i Hercegovine i Jugoslavije, Kulturno- prosvjetnoj zajednici BiH i u više drugih asocijacija.

Inicirao je pisanje i bio jedan od autora i glavni redaktor monografije ,,Atletika u Bosni i Hercegovini od najstarijih vremena do danas” objavljene 2000. godine, kao i monografije njegove rodne Rogatice. 

Za svoje višedecenijsko angažovanje i ostvarene rezultate u sportu, prvenstveno u atletici, dobio je brojna prestižna domaća i međunarodna priznanja, među kojim i Zlatnu medalju Evropske atletske asocijacije 1999. godine za doprinos i razvoju evropske atletike, kao i Zlatne medalje IAAF (Svjetske atletske asocijacije) 2012. godine, povodom 100 godina IAAF-a.   

Po dužini angažiranja u atletici i obavljanju dužnosti predsjednika Atletskog saveza Jugoslavije i Atletskog saveza BiH svojevremeno je bio doajen među predsjednicima više od 200 nacionalnih atletskih federacija u svijetu.

U povodu smrti Mehemeda Sokolovića njegovoj porodici i Atletskom savezu BiH stigli su brojni telegrami saučešće iz saveza zemalja regiona, kao najvećih međunarodnih atletskih federacija.   

Dženaza Mehmeda Sokolovića bit će obavljena danas u 13.30 sati na groblju Bare u Sarajevu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Preminuo pjesnik, pisac i scenarist Abdulah Sidran

Atletičari i atletičarke Slobode Tehnograd nastavili uspješnu dvoransku sezonu

Atletika - Marija Vrajić i Emir Hastor pobjednici Tuzlanskog maratona

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom