Ekonomija     | 19.01.2018. 19:32 |

Ministar Dedić na poljoprivrednom forumu u Berlinu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. januara (FENA) - Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić boravi ove sedmice u zvaničnoj posjeti Berlinu, gdje učestvuje u svečanom otvaranju Međunarodne zelene sedmice, jednog od najvećih sajmova poljoprivrede u svijetu, i Globalnom forumu za hranu i poljoprivredu (GFFA), poznatim kao „Davos poljoprivrede“.

U sklopu Foruma bit će održana Deseta berlinska konferencija ministara poljoprivrede, najveći skup te vrste u svijetu, a domaćin manifestacije je Ministarstvo poljoprivrede Savezne Republike Njemačke.

Tema ovogodišnjeg GFFA je budućnost stočarstva kao ključne grane poljoprivrede o iznimnoj ekonomskoj i društvenoj važnosti. Zbog sve veće svjetske potražnje za hranom ovaj sektor bilježi stalni rast, no istovremeno stočarstvo je korisnik prirodnih resursa i, kao emiter oko 15 posto štetnih po okoliš plinova, značajan zagađivač. Stoga, potrebno je naći ravnotežu između rastuće potražnje tržišta, zaštite ekosistema i postizanja klimatskih ciljeva dogovorenih u Parizu.

Cilj Foruma je jačanje međunarodne saradnje na tom polju i pronalaženje zajedničkih riješenja za održiv razvoj poljoprivrede zemalja-učesnika.

U sklopu GFFA Dedić će održati niz bilateralnih sastanaka sa predstavnicima Direktorata za proširenje Evropske komisije i čelnicima Generalnog direktorata za poljoprivredu EK.

Razgovarat će se o izazovima iz oblasti poljoprivrede koje čekaju Bosnu i Hercegovinu na putu ka Evropskoj uniji, te o prilikama koje će BiH dobiti u pretpristupnom periodu zahvaljujući evropskim fondovima, najavljeno je iz Vlade FBiH. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Turistička zajednica HNŽ-a na najvećem turističkom sajmu ITB u Berlinu

Na sajmu turizma u Berlinu predstavljene turističke atrakcije Mostara

Više od 300 uhapšenih u Berlinu u novogodišnjoj noći

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo