Bosna i Hercegovina     | 20.01.2018. 11:48 |

Bevanda: Posjet hrvatske predsjednice doveo do relaksiranja odnosa

FENA Roland Grabovac

MOSTAR, 20. siječnja (FENA) - U intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda komentirao je proces europskih integracija, istaknuvši kako je evidentan porast potpore europskome putu BiH.

- Za mene je europski put jedina alternativa i dosezanje europskih vrijednosti je najvažnije. Kada budemo dio Europske unije, brojni će problemi i prijepori postati apstraktni. Tada će se vjerojatno neki ljudi pitati zašto nismo još ranije to napravili. Zato sam optimist. Za mene je to i pitanje odgovornosti jer trebamo imati na umu i probleme s kojima se suočava Unija, a napose prednosti koje će imati BiH. Nije to samo priča o povlačenju sredstava iz EU, nego, prije svega, o prihvaćanju europskih standarda - kazao je Bevanda.

Kada je u pitanju usuglašavanje odgovor na upitnik Europske komisije, kazao je kako su ostali određeni prijepori.

- Nadam se kako će ta pitanja biti usuglašena i da ćemo u ponedjeljak završiti taj posao. Sve ono što s radnim skupinama i drugim tijelima nije usuglašeno, nadam se da će na kolegiju Mehanizma koordinacije biti dogovoreno – poručio je Bevanda.

Na pitanje o "oživljavanju" aranžmana s MMF-om, zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH kazao je kako je taj aranžman važan za državu, ne samo zbog novca kojeg bi BiH trebala dobiti, već i zbog onoga što suradnja s MMF-om neizravno donosi BiH.

- Smatram kako je važno oživiti aranžman s MMF-om jer promatram državu u cjelini. MMF najprije nudi najjeftiniji novac, a s druge strane, ta institucija ozbiljno utječe na kreditni rejting zemlje, stavove Svjetske banke, EBRD-a... Nije svejedno koji kreditni rejting država ima i gdje je pozicionirana. No, treba reći i to kako nas MMF ni na što ne tjera. Mi smo se obvezali na pismo namjere s jasnim zadaćama - istaknuo je.

Osvrnuvši se na ovotjedni posjet hrvatske predsjednice BiH, Bevnada je kazao kako su njezine izjave i geste utjecale i na zaokret retorike političara i dijela javnosti iz BiH.

- U posljednje vrijeme se nakon poteza i izjava predsjednice smišljeno stvaralo antihrvatsku histeriju. Drago mi je što je posjet u tom dijelu doveo do relaksiranja odnosa. Sudjelovao sam na dvama susretima s predsjednicom. Od sastanka s predsjedateljem Vijeća ministara do zajedničke večere. Tko u njezinu narativu može pronaći nešto negativno, očito ima problem sam sa sobom - kazao je.

Bevanda je komentirao i problem izmjena Izbornog zakona BiH, kazavši kako oni koji onemogućavaju Hrvatima da biraju svoje političke predstavnike rade protiv same države.

- Ovo je država triju konstitutivnih naroda i ništa nema logičnije, ako je to već tako, da Hrvati biraju svoje predstavnike u vlasti. U javnosti se čak pokušava izvrnuti teza i tvrdi kako se priprema prijedlog da bi se birali HDZ-ovci. To uopće nije točno. Može se kandidirati tko želi, no važno je koga će izabrati narod. U tome je cijela suština - poručio je Bevanda.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Krišto: „Zeleno svjetlo“ za ulazak u EU ujedinit će nas i dati vjetar u leđa za pozitivne promjene

Schmidt: BiH ne prijeti novi rat, ali ne znam što sve Moskva smišlja

Murphy: Bude li se blokiralo formiranje vlasti, imamo kapacitet poduzeti odgovarajuće aktivnosti

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!